Preberi

Kino Šiška bo deset!

03. 09. 2019

Obletniški program in nova sezona v Kinu Šiška.

Tukaj je. Deseta obletnica Kina Šiška, prostora, kjer se zbira “alter šminka”, kot je bilo rečeno kmalu po odprtju centra urbane kulture za javnost septembra 2009. Že lani se je ekipa Kina Šiška vprašala, kako obeležiti obletnico in okrog nje oblikovati program, ki bo izražal raznolikost dogodkov, s katerimi smo postali del Šiške, Ljubljane, Slovenije in konec koncev Evrope.

Odgovor je bil preprost: deset dni dogajanja za deset let dela! Sicer smo se ušteli pri številu dogodkov, teh je namreč štirinajst, ampak to je že druga zgodba. Z obletniškim programom tudi pričenjamo novo sezono, ki jo je, simbolično, odprl razprodan koncert Andersona .Paaka & The Free Nationals. Če sodimo po vzdušju na tem koncertu, se nam obeta krasna nova sezona.

Obletniški program (12.-21. september, različna prizorišča)

Dogajanje 12. 9. se bo pričelo z odprtjem dveh razstav, in sicer na javnem pozivu izbranega projekta Sare Bezovšek Computering in odprtjem prenovljene galerije na prostem na stavbi Trg prekomorskih brigad 1. Glasbena uvertura pripade kanadskim Operators in Bernays Propaganda. Naslednji dan se selimo v središče prestolnice, kjer bo v sklopu festivala Indigo in v sodelovanju s festivalom SONICA v Mestnem muzeju Ljubljana koncert Camille Sparksss in OD Bongo (13. 9.), že dan zatem (14. 9.) pa bomo v Križankah priča nastopu svetovnega zvezdnika Gramatika. Nedeljsko dogajanje 15. 9. bo pripadlo predstavitvi stripovsko-glasbenega albuma o Ivano Robu s koncertom Martin Ramoveš band, plesno predstavo Alien Express: Drugi let dveh najvidnejših mladih plesnih ustvarjalcev Žigana Krajnčana in Gašperja Kunška bomo prihranili za ponedeljek, 16. septembra. Koncert težkih zvokov Deafheaven s Touché Amoré in Portrayal of Guilt bo zaznamoval torek, 17. 9., naslednji dan pa sledi ljubljanska premiere filma Prekletstvo Valburge v režiji Tomaža Gorkiča. Uvod v vikend dogajanje bo na mali petek 19. 9. izvedel ekskluzivni DJ nastop Jona Hopkinsa, petkov večer pa bo pripadel težko pričakovanemu nastopu britanskih Sleaford Mods v spremstvu Carine (20. 9.). Veliki finale praznovanja bo v soboto, 21. 9., ko bomo v dopoldanskih urah na trgu pred Kinom Šiška organizirali tretji Šiška Open, dogodek za otroke in mladostnike. Pred glasbenim zaključkom si bomo ogledali dokumentarni film o Kinu Šiška, ki ga je skoraj leto dni pripravljala TV Slovenija. Večerni brezplačni koncert z MRFY, zalagasper, Koala Voice, YGT, Klemna Klemna, Matter in Laibach bo sklenil deset dni dogajanja za deset let Kina Šiška.

In potem?

Najverjetneje se bomo počutili malo prazne, ampak časa za stokanje ne bo. Festival Sonica nas bo razveselil z nastopi Amnesia Scanner, CoH in patten (26. 9.), nova ruska avantgarda v postavi Shortparis in CoH (da, kar dva dni zapored) nas obišče dan kasneje, oktobra pa se podamo na zvočna polja s Širom in njihovim novim, čislanim albumom, za dozo knap ‘n’ rolla bodo ob 30. obletnici poskrbeli Orlek, temačne elektro vode pa bodo zastopali Föllakzoid in Perturbator. V Kinu Šiška se vedno najde prostor za legende in ena izmed njih je vsekakor Michael Gira (Swans) v spremstvu Normana Westberga. Zvočni general Swansov bo v Kinu Šiška nastopil 23. oktobra, le dober teden kasneje pa gostimo mlado glasbenico, ki se ta hip nahaja v najbolj vznemirljivem obdobju svoje kariere – Alice Phoebe Lou, nominiranka za oskarja za najboljšo izvirno pesem, se bo prvič predstavila slovenskemu občinstvu.

Kino Šiška ni le glasba

Galerija DobraVaga nadaljuje s svojim izvrstnim programom zine vitrine, kjer se bo predstavil Marko Šajn, umetnik na mesec pa bo kmalu Jaka Juhant. Konec meseca bo premiero na odru Katedrale doživela plesna predstava 400 Rabbits Marine Abib in Bena Novaka, v oktobru pa že napovedujemo festival stripa Tinta. Zabeležite si tudi datume med 22. in 27. novembrom, ko bo v Ljubljani ponovno zaživel mednarodni festival sodobnega plesa in koreografije CoFestival.

Za konec

Se vidimo.

Predvaja se…