Glasba

03. 10. 2019

dvorana Katedrala

ŠIROM

predstavitev nove plošče

Slovenski trio Širom, ki se je s svojim edinstveno t. i. imaginarno folk glasbo kot eden najzanimivejših glasbenih izvajalcev ta hip uveljavil tudi izven naših meja, se vrača z novo, tretjo ploščo Svet, ki speče konju cvet, konec avgusta letos izdano pri Glitterbeatovi podzaložbi tak:til in pri The Guardianu razglašeno za sodobno ploščo meseca.

Na kalejdoskopski novi plošči Širom nadaljujejo z neumornim raziskovanjem glasbe in zvoka, pri tem pa se poslužujejo celega kupa doma izdelanih in tradicionalnih glasbil s celega sveta. “Ne želimo igrati nečesa, kar zveni, kot da že obstaja,” pravijo sami zase in to jim vsekakor uspeva. Njihove opojne kompozicije, igrivo prasketajoče, vztrajno ritmične, domače, a hkrati z nekega drugega sveta, črpajo iz medsebojnega udobja in poznavanja članov tria, iz lokalnih specifik vsakega od njih, iz ljubezni do zvoka in iz preteklih izkušenj – glasbenih, življenjskih ter drugih. Nova plošča Svet, ki speče konju cvet, preseneti s poudarjeno prisotnostjo vokalov, nadaljuje pa s samosvojim, živim pristopom, ki je dober glas o Širom ponesel po celem svetu.

Širom so Ana Kravanja, Samo Kutin in Iztok Koren, prekaljeni domači glasbeniki različnih porekel, tako geografskih kot glasbenih. Z leta 2016 izdanim prvencem I. so več kot le opozorili nase, saj so med drugim pritegnili pozornost ugledne založbe Glitterbeat oz. njene podzaložbe tak:til, pri kateri je leto pozneje izšel njihov drugi album Lahko sem glinena mesojedka in pri kateri domujejo tudi Gaye Su Akyol, Ifriqiyya Électrique, King Ayisoba ter drugi. Zasedbo so opazili cenjeni tuji mediji, npr. radio KEXP, revija Wire in ARTE TV, nastopila pa je tudi na slovitih festivalih, kot sta Eurosonic in Roskilde. V Šiški smo bend nazadnje slišali pred Tinariwen leta 2017, istega leta pa je igral tudi na festivalu MENT Ljubljana.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…