Glasba

23. 10. 2019

dvorana Katedrala

MICHAEL GIRA

+ posebni gost: Norman Westberg

Ustanovitelj in nesporni poveljnik gromkih Swans Michael Gira se po treh obiskih s svojo kultno zasedbo v Šiško vrača, kot ga še nismo izkusili – v solo akustični izvedbi. Kot posebni gost se mu bo na turneji z lastnim solo akustičnim nastopom pridružil soborec iz Swans, vplivni kitarist Norman Westberg. Še prav vsak obisk teh markantnih možakarjev v Ljubljani se nam je globoko vtisnil v spomin in nič manj ne pričakujemo tokrat.

Legendarna newyorška zasedba Swans je s svojim surovim eksperimentalnim rockom in kompleksnimi zvočnimi krajinami od nastanka v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pustila nezgrešljiv pečat na rock glasbi in vplivala na nešteto drugih izvajalcev, od Nirvane in Melvins do Tool in Neurosis. Kljub zavidljivemu naboru izvrstnih glasbenikov, ki so tekom desetletij igrali v zasedbi, pa je brez dvoma njena gonilna sila, vrhovni šaman, poglavar in dirigent nezgrešljivi Michael Gira.

Po Šiškinih hodnikih še vedno odmeva zadnji od treh neverjetno glasnih in presunljivih nastopov Swans, medtem ko čakamo, da nam Gira predstavi novo iteracijo te kultne zasedbe, pa nas bo potešil s samostojnim akustičnim nastopom. Na njem lahko poleg Girinih solo skladb pričakujemo tudi predelave že znanih del Swans in njegove druge zasedbe Angels Of Light ter celo nov, še neizdan material Swans.

Pred Giro bo nastopil njegov tovariš, soborec, someščan in sodelavec Norman Westberg, ki je s svojim edinstvenim pristopom do igranja kitare navdihnil generacijo glasbenikov vseh možnih žanrov. Kot pravi še en naš pretekli gost Lawrence English, Westberg “s svojimi solo deli ustvari odmevajoč univerzum globokih tekstur in harmonične intenzitete”, pri tem pa kitaro kot osnovno glasbilo prek nabora raznih efektov povsem preoblikuje. Jasno je torej, da bo ponovni obisk teh dveh glasbenih velikanov še en v nizu njunih nepozabnih nastopov v naši Katedrali. Oktobra!

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…