Glasba

12. 10. 2019

dvorana Katedrala

PERTURBATOR

+ The Algorithm

Perturbator, gospodar temnega synthwavea, ki je z divjimi elektronskimi ritmi in retro estetiko nabral na desetine milijonov predvajanj ter nastope na slovitih festivalih, kot so Sziget, Rock im Park in Roadburn, prihaja na ekskluzivni prvi nastop v naši regiji! Pred njim nas bo ogrel nihče drug kot The Algorithm, mojster kombiniranja metalskih riffov in elektronskih ritmov ter prejemnik nagrade Metal Hammer Golden Gods.

Parižan James Kent oz. Perturbator velja za eno največjih imen v synthwaveu, žanru, ki se izdatno napaja v zvokih in estetiki osemdesetih let prejšnjega stoletja ter v delih avtorjev, kot sta John Carpenter in Vangelis. Razcvetu žanra v zadnjem desetletju je med drugim botrovala tudi izjemna priljubljenost Kavinskyjeve glasbene spremljave za priznani film Vožnja (Drive), lahkotnejši, bolj romantični zven začetkov novodobnega synthwavea pa je sčasoma preobrazil tudi v bolj divje, temne, a nič manj navdušujoče različice.

Eden glavnih protagonistov tega zasuka je prav Perturbator s četverico studijskih albumov, kupom EP-jev, črpanjem iz igričarske kulture in slovesom po spektakularnih nastopih, nabitih z energijo. V želji po odmiku od klišejev žanra, ki ga je pomagal uveljaviti, se glasbenik na novejših izdajah podaja v dark electro in industrial vode, drznim raziskovalnim vzgibom pa se po lastnih besedah predaja tudi na prihajajočem petem albumu. Vsekakor gre za vodilno ime enega najbolj svežih sodobnih žanrov, čigar ekskluzivnega nastopa v naši regiji ne gre zamuditi.

Uvodoma nas bo razplesal francoski dvojec The Algorithm pod vodstvom Rémija Gallega, ki sodobne metalske zvoke, od djenta do mathcora, pretkano spaja z raznolikimi izpeljankami elektronske glasbe – synthwaveom, chiptuneom, breakcorom in še čem. Naefektiran in nasičen napad na vse čute je bend v živo med drugim predstavil na slovitih festivalih, kot sta britanski Download in češki Brutal Assault, podal pa se je tudi na turneje z bendi, kot so Enter Shikari, The Qemists in TesseracT. The Algorithm je leta 2013 prejel tudi cenjeno metalsko glasbeno nagrado Metal Hammer Golden Gods za najboljšega podtalnega izvajalca, njegov četrti album Compiler Optimization Techniques pa je izšel lani.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…