Glasba

11. 10. 2019

dvorana Komuna

FÖLLAKZOID

+ Šumovi protiv valova

Hipnotični čilski krautrock dvojec Föllakzoid bo oktobra našo Komuno popeljal v glasbeni trans utripajočih ambientalnih krajin, prežetih s starodavno mistiko Andov. Ob prvem obisku Ljubljane nam bo bend predstavil svojo svežo ploščo I, posneto v sodelovanju z našim gostom festivala SONICA 2017, Atomom™, in izdano pri eni najboljših ameriških založb dandanes, Sacred Bones. Pred tem bodo nastopili Zagrebčani Šumovi protiv valova, ki so svoj svet strastne psihedelične in improvizirane glasbe letos ujeli na albumski prvenec in z njim poželi vsesplošno odobravanje regionalnih kritikov.

Zasedbo Föllakzoid je pred desetletjem ustanovila trojica prijateljev iz otroštva, ki so stično točko med nemško krautrock tradicijo in duhovnostjo južnoameriških staroselcev našli v glasbenih transih, zaobjetih v bogati, a minimalistični atmosferiki. Pri tem je danes le še dvočlanska zasedba zavezana t.i. depuraciji, osvobajanju svoje glasbe od nečistoče, kar se v praksi izkazuje kot zapolnjevanje vedno daljših časovnih odsekov z vedno manj posameznimi elementi.

Pri iskanju svoje glasbene identitete Föllakzoid tako vedno bolj klesti svoj zvok, kar je razvidno tudi na 1. avgusta letos izdani četrti plošči I, vznemirljivem potovanju po post-apokaliptičnih urbanih krajinah. Za razliko od bendovih prejšnjih plošč ta ni bila posneta v šusu v živo, temveč sta člana posamezne posnete sekvence poslala priznanemu producentu Uweju Schmidtu, ki je s projektoma Flanger in Atom™ leta 2017 v Šiški gostoval v okviru festivala SONICA. Schmidt je prejeti material nato združil v skladu z lastno vizijo. Nastalo skupno delo je spet izšlo pri znameniti založbi Sacred Bones, pri kateri najdemo pretekle šišenske gostje, kot so Marissa NadlerZola Jesus in Pharmakon, Föllakzoid pa vas vabita, da se oktobra pridružite njuni nepozabni zvočni izkušnji.

“Ta album je epska zgodba, podana z zavidljivim glasbenim znanjem, materializacija bendovih veščin pa mu končno odpira pot do širšega občinstva,” se zaključi ena od številnih odobravajočih recenzij dolgo nastajajočega prvenca Zagrebčanov Šumovi protiv valova, ki je izšel letos, posnet pa je bil v zdaj že kar kultnem studiu Kramasonik – nič čudnega, saj v bendu najdemo tudi vodjo omenjenega studia.

Četverica veteranov hrvaške glasbene scene, ki jih poznamo iz bendov, kot so Kukuriku Street, Tena Novak in Vivian Girls, iz mehkih, organskih tišin spleta minimalističen psihedelični svet na križišču musique concrete, proto-elektronskih kompozicij, svobodomiselnosti šestdesetih let prejšnjega stoletja in krautovskimi strukturami. Bend, o katerem se je na regionalni sceni govorilo že nekaj časa, je s prvencem vsekakor poskrbel, da bo o njem slišati še veliko, njihov improvizacijski pristop k nastopom v živo pa zagotavlja, da bo njihov prvi obisk Šiške edinstven v vseh pogledih.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.

Organizacija: Kino Šiška

Podprto s strani Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.

Predvaja se…