Poglej

Štream v številkah

23. 06. 2020

S koncertom pijammies se je zaključila serija interaktivnih spletnih prenosov štream, ki je potekala med 5. majem in 16. junijem. Skupaj z desetimi organizatorji koncertnih dogodkov in drugimi smo pripravili 16 različnih dogodkov, do vključno 21. junija pa je bilo zabeleženih 28.360 ogledov na platformah Zoom, Facebook in YouTube. Vsi nastopajoči so bili honorirani, ogled vseh dogodkov pa je bil brezplačen.

S serijo interaktivnih spletnih prenosov štream je Kino Šiška v sodelovanju z desetimi rednimi organizatorskimi partnerji zapolnil vrzel glasbenega dogajanja, ki je nastala ob zaprtju prizorišč. Štirinajst enournih koncertnih dogodkov s polno zvočno in svetlobno opremljenostjo je bilo izvedenih na visokem produkcijskem nivoju, v njih pa je bila skozi digitalne kanale vključena tudi publika. Občinstvo je lahko nastopajoče oziroma organizatorje podprlo skozi vzpostavljeni sistem donacij. Drugi val, mi smo pripravljeni!

Štirinajstim koncertom smo kmalu priključili tudi dve t.i. štream special epizodi, in sicer koncert dua Silence z gosti (v sodelovanju z RTV Slovenija in z neposrednima prenosoma na TV Slovenija 2 in Val 202) ter interaktivni plesni dogodek Alien Express: “Neodpovedan” let. Štream je segel tudi onkraj naših mej – s cross štream MKC Skopje smo v sodelovanju z MKC Skopje povezali programa koncertnih prenosov. Makedonski partnerji so našemu štreamu pristavili svoj program, sestavljen iz prvovrstnih makedonskih žanrsko paralelnih ustvarjalcev.

ŠVŠ – štream v številkah*

Spletni prenosi koncertov so nam omogočili tudi vpogled v dinamičnost spremljanja štreama. V povprečju je posamezen dogodek v času prenosa spremljalo blizu 500 obiskovalk in obiskovalcev (91 na Zoomu, 373 na YouTubeu), več kot minuto pa je prenos na Facebooku spremljalo 553 oseb. 

Vseh obiskovalk in obiskovalcev, ki so dogodke spremljali “iz prve vrste” na platformi Zoom, je bilo 1.359, do 18. junija si je posnetke koncertov na YouTubeu ogledalo 18.673 oseb, videe na Facebooku pa je več kot minuto gledalo 8.328 oseb. Skupaj smo torej zabeležili 28.360 ogledov. V povprečju so obiskovalci na Zoomu ostali 33 minut, na YouTubeu dobrih 20 minut, na Facebooku pa so prenosom namenili 22 sekund. 

Na 13 dogodkih, kjer so bile omogočene donacije izvajalcem oziroma organizatorjem, so gledalci prispevali skupaj 2.148,61 EUR. 

Odmevi

Štream je bil vsesplošno sprejet kot pozitiven projekt, tako med nastopajočimi in organizatorji, ki so lahko nastopili tudi v času zaprtja prizorišč, kot tudi med publiko. O njem je poročala večina osrednjih slovenskih medijev, spletna revija Slovenskega glasbenoinformacijskega centra Odzven pa je nastope redno recenzirala. Vsi prenosi so tudi objavljeni na YouTube kanalu Kina Šiška, skupno število ogledov (brez neposrednih ogledov v času prenosa) pa je že več kot 12.000. 

 

Načrti za naprej

Že v sredo, 24. junija, se na letnem vrtu Kavarne Kina Šiška pričenja tretja izvedba brezplačnega koncertnega cikla Poletje v Šiški, ki bo do 2. septembra vsako sredo ob 20.00 predstavil 11 žanrsko raznolikih izvajalk in izvajalcev.

Povezave

Vsi štream dogodki na YouTube
Mladina o štream
MMC RTV Slovenija o štream
Delo o štream
Radio Študent o štream
Odzven recenzije nastopov

*Med uporabljenimi platformami se razlikuje, kaj šteje kot ogled. Pri tem predvsem izstopa Facebook, zato smo pri analizi upoštevali le oglede videa, ki trajajo dlje kot minuto. Navedene številke služijo zgolj kot prikaz različnega obnašanja uporabnikov na uporabljenih platformah za prenos dogodkov v sklopu štreama.

Predvaja se…