Vizualna umetnost

23. 08. 2021 - 14. 09. 2021

Kino Šiška

Klemens Czurda in Judith Milz: Vlado Z.

kuratorski cikel

Projekt Vlado Z. s pomočjo najdene škatle starih dokumentov in pisem rekonstruira življenje popolnega neznanca, Hrvata, ki se je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja iz Jugoslavije vozil na delo v različne evropske države. Med sledenjem fragmentom njegovega življenja, pri katerih sta dejstva pogosto združevala z lastnimi ugibanji in interpretacijami, sta umetnik in umetnica ustvarila večplastno pripoved posameznika, prepleteno s prostorom nekdanje Jugoslavije in njenim pogosto zapletenim odnosom z Zahodom.

Klemens Czurda (1988) se ukvarja s fotografijo in filmom kot medijem, osredotoča pa se na dokumentarne projekte in konceptualne medijske instalacije. Njegovi projekti naslavljajo prepletenost družbe in njenih artefaktov skozi raziskovanje različnih tem na področjih arhitekture, znanosti in tehnologije, družbenih struktur ter spomina. Njegova dela opozarjajo na liminalne in spregledane pripovedi našega obstoja, od vseprisotnih ne-krajev do privlačnosti “Jugosfere”, zagozdene med Vzhodom in Zahodom.

Judith Milz (1989) v svoji umetniški praksi ustvarja narativne možnosti v kiparskih, performativnih, fotografskih in založniških kontekstih. Arhivi pogosto služijo kot vir njenega umetniškega raziskovanja, ki dokumentarni material prepleta s kontekstualnimi koncepti ter performativnimi elementi. Njena dela so bila med drugim predstavljena v Badischer Kunstverein, Kunststiftung Baden-Württemberg in TV-Hifi und Zentrale Karlsruhe. V letu 2021 s štipendijo Kunststiftung Sachsen-Anhalt potuje po vzhodni Nemčiji.

Kuratorka: Lara Reichmann

Kuratorski cikel 2021: Konstruirane identitete z različnih vidikov in izhodišč raziskuje družbene strukture in situacije, pri čemer izpostavlja proces izgradnje identitete posameznika znotraj določene skupnosti ter njene vloge v specifičnih družbenih ustrojih. Vsako razstavo bo pospremila publikacija, združene pa bodo predstavile cikel kot celoto.

VSTOP PROST

Organizacija: Kino Šiška

Predvaja se…