Vizualna umetnost

18. 08. 2021

Galerija DobraVaga

UMETNICA NA MESEC

Dorotea Škrabo – Skrabzi: vacay mode on

razstava

Dorotea Škrabo – Skrabzi se v svoji umetniški praksi ukvarja s fenomenom podobe na internetu, pri čemer raziskuje prepletanje popularne kulture, socialnih omrežij in umetnosti.

V njenih delih pogosto naletimo na apropriacijo svetovno znanih prizorov iz zgodovine umetnosti, s prenosom spletnih vsebin v galerijske prostore in prostorskimi intervencijami pa ustvarja nove interpretacije in pomene. Video kolaži, ki jih je svojim sledilcem sprva predstavila na spletni platformi Instagram, tako prikazujejo znane prizore iz slik umetnika Davida Hockneya, v katere se umešča in z brezskrbnim poležavanjem, namakanjem v bazenu, lenarjenjem in branjem v senci poskuša pričarati brezkrben, sproščen in lahkoten občutek poletnih dni.

#vacaymodeon #životjeplaža

Dorotea Škrabo – Skrabzi (1992) je vizualna umetnica, oblikovalka ter spletna “zabavljačica”. Rodila se je na Reki, študirala in živela v Ljubljani, a se je zaradi pandemije vrnila v svoj rojstni kraj, ker bi drugače preveč pogrešala morje. Ukvarja se predvsem s fenomenom videa in slike v obdobju interneta – raziskuje odnose med novimi mediji, popularno kulturo in umetnostjo, zlasti v zvezi z omejitvami družbenih omrežij. V svojih kratkih spletnih videih razvija kritičen odnos do aktualnih trendov, poleg tega pa sodeluje na različnih umetniških razstavah. Predstavljala se je in razstavljala tako na številnih skupinskih in samostojnih razstavah v okviru študija kot tudi na raznih institucijah ter festivalih v Sloveniji, na Hrvaškem in v Italiji. Dela tudi kot oblikovalka animacij na številnih projektih. Želela bi postati “vplivnica” in s svojim delovanjem izbrisati stigmo, ki ga ta poklic nosi.

Organizacija: Kino Šiška / DobraVaga

Udeležba je brezplačna.

Predvaja se…