Glasba

18. 09. 2021

trg pred Kinom Šiška

TRESK #12

obračun glasbe in založništva

Tradicionalni festival neodvisne glasbe in založništva prinaša nastope petih vzhajajočih slovenskih glasbenih imen.

Po celodnevnem velikem sejmišču na Stritarjevi ulici Festival Tresk #12 zaključujemo s tradicionalnim koncertom pred Kinom Šiška! Treskov koncertni večer bodo letos zaznamovala vzhajajoča imena domače urbane glasbene ustvarjalnosti – 𝗦𝗮𝗵𝗮𝗿𝗲𝘆𝗮, 𝗔𝗿𝗻𝗲 & 𝗧𝗮𝗼, .𝘁𝗿𝗮𝘃𝗻𝗶𝗸, 𝗦𝗽𝗶𝗿𝗮𝗹 𝗠𝗶𝗻𝗱, 𝗗𝗼𝗿𝗮 𝗧𝗼𝗺𝗼𝗿𝗶!

Vsi nastopajoči na letošnjem Tresku #12 predstavljajo sveže izdaje in debitanske albume, zato se obeta 𝘰𝘩 𝘪𝘯 𝘴𝘱𝘭𝘰𝘩 premierni koncertni večer podmladka slovenske glasbene scene!

Sahareya
(Pre)dolgo smo čakali na ustvarjalko, ki bi vznemirila urbano mladež, za jajca prijela slovenski hip hop in našo popularno muziko popeljala v nove višave. Ponosni smo, da Tresk #12 prinaša premierno predstavitev debitantskega albuma talentirane raperke in plesalke Sahareye. Pričakujte bombastični performans, poln udarnih basovskih pulzov, vznemirljivih ritmičnih podlag in vokalnih akrobacij, ki vas bo vrgel na rit. Proper žurka garantirana.

Arne & Tao
Tresk #12 prinaša premiero prve izdaje enega ključnih preroditeljev avtohtone hip hop ekspresivnosti in varovanca založbe Wudisban, ki na domač parket prinaša karizmatično svežino. Navdahnjen glasbeni tandem, o katerem bo še veliko govora, ki zmore vznemiriti tako fene sodobne urbane kreativnosti in alter hip hopa, kot tudi naključne mimoidoče.

Mariborski kvartet .travnik, ki ga sestavljajo YNGFirefly, mglc, Mlake in Larry, je boy bend nove generacije emotivnega avtohtonega trapa, ki se navdihuje pri skandinavski emo trap sceni in pop punku iz zgodnjih dvatisočih. Biser štajerske urbane ustvarjalnost za bolj in manj zahtevne publike, ki bo slej kot prej omrežil tudi nacionalni radio. Fantje so pravkar servirali prvenec Pubeci ne jočejo, ki ga bodo v Ljubljani premierno predstavili na Tresku.

https://travnik.bandcamp.com/album/pubeci-ne-jo-ejo

Spiral Mind
Obalni trio Spiral Mind pod vodstvom Manuela Brajnika orje ledino domače transžanrskse ustvarjalnosti. Njihov mutantski instrumentalni izraz, v katerem prepoznamo elemente progresivnega rocka, jazz fusiona, filmske glasbe 80. let, ambientalne elektronike in new age estetik, nas vodi skozi kaleidoskopske glasbene svetove, polne kontemplativnih kitarskih melodij, ambientalnih pejsažev in blagozvočnih sintovskih valovanj. Njihova nova plošča, ki jeseni izzide pri Založbi Radia Študent, bo prvič v živo predstavljena na Tresku #12.

https://spiral-mind.bandcamp.com/album/a-play-of-shadows

Dora Tomori
Dora Tomori je novi glas mlajše generacije slovenskih glasbenih ustvarjalcev, ki skozi glasbo raziskuje svojo notranjo topografijo in zunanji svet, ki jo obdaja. Komaj osemnajstletna kantavtorica se v svojih intimnih besedilih dotika tem osamljenosti, svobode in ljubezni v času nove normalnosti. Na festivalu Tresk bo premierno predstavila svoj debitantski kratkometražec, ki je nastal v času karantene.

TRESKALO BO!

Več o Tresku #12: www.tresk.si/

Vstop prost.

Organizacija in produkcija: Radio Študent v sodelovanju s Kinom Šiška.

Predvaja se…