Delavnice

09. 10. 2021 - 09. 10. 2021

Kino Šiška

TINTA 2021 | STRIPOVSKI SEJEM 

celodnevno sejemsko druženje avtorjev, založnikov in stripoljubcev

Že tradicionalni sobotni stripovski sejem v Kinu Šiška bo ponudil širok nabor izdaj domačih stripovskih založnikov, striparn in prodajalcev rabljenih klasikov, pestro obsejemsko dogajanje pa bo postreglo s predavanji, predstavitvami, pogovori z domačimi avtorji in tujimi gosti ter še čim.
 Sejemski dan bomo ob 20. uri sklenili s podelitvijo Stripolisovih nagrad za najboljše izvirne in prevodne stripovske izdaje leta zlatirepec 2021 ter risanim koncertom.

OBSEJEMSKI PROGRAM

10.30−11.15 / Kino Šiška
DORA BENČEVIČ

masterclass

Dora Benčevič, ena najzanimivejših domačih stripovskih avtoric mlajše generacije, nam bo razkrila, kako je nastal njen še svež stripovski album Dekle, ki se ni balo medvedov (Stripolis, 2021), priredba albanske ljudske pravljice. Pokazala nam bo, kako na svojem iPadu od ideje čez skico in linijsko risbo pride do končne strani stripa.

11.30−12.15 / Kino Šiška
AISHA FRANZ
masterclass

Aisha Franz, mednarodno priznana berlinska striparka in ilustratorka, nam bo predstavila svoj način dela in pojasnila, kako lahko iz kakršnekoli naključne skice zraste vizualna pripoved. Je avtorica več stripovskih albumov: prvencu Earthling (2011) sta sledila stripovska romana Brigitte (2012) in Shit is Real (2016), njena najnovejša avtorska knjiga – fiktivni spomini v stripu Where is Aisha (2020) pa so izšli pri berlinski riso založbi Colorama. Kot ilustratorka sodeluje z nekaterimi vodilnimi nemškimi in ameriškimi revijami ter časopisi. Predstavitev bo potekala v angleščini.

12.45−13.45 / Kino Šiška
STRIPI ZA OTROKE: POGLED OD BLIZU
debata

Risarji Ivan Mitrevski, Jaka Vukotič, David Krančan, Izar Lunaček in Matej de Cecco so v zadnjem letu domačo stripovsko produkcijo obogatili za več raznolikih in izvirnih del za otroke. Kakšni so kvalitetni stripi za najmlajše bralce, v čem se njihovo ustvarjanje razlikuje od ustvarjanja stripov za odrasle in kaj v stripih najbolj pritegne otroke (pa tudi odrasle), bodo debatirali v sklopu sobotnega sejma v Kinu Šiška. Debato bo vodila Pia Nikolič.

15.30−16.00 / Kino Šiška
FESTIVAL OHOHO  IZ ZAGREBA
predstavitev

OHOHO je vsakoletni festival neodvisnega stripa in ulične umetnosti, ki poteka v avtonomnem kulturnem središču Medika v Zagrebu. Festival je prostorsko-časovni (dis)kontinuum za ustvarjanje, razpravo in izmenjavo sodobnih stripov in ulične umetnosti umetnikov, ki ustvarjajo podtalno umetnost v skladu z naredi-sam poetiko. Neločljiv del festivala je tudi objava stripovskega zina OHOHO. Spoznajte člane ekipe OHOHO in izvedite več o neodvisni založniški in stripovski sceni v Zagrebu!

16.00−18.00 / Kino Šiška
STRIP NA KOLUTU
delavnica za otroke (6+)

Na delavnici se bomo preizkusili v stripovskem pripovedovanju zgodb. Vsak si bo zamislil svojo kratko zgodbo in jo kot sosledje sličic narisal na kolut papirja. Našim novim kratkim stripom bomo iz kartona naredili še ekran in tako dobili vsak svoj strip na kolutu. Delavnico bosta vodila Petra Gosenca in Jurij Bobič (Društvo GUMB).

16.15−17.15 / Kino Šiška

PETER KUPER
masterclass

Priznani ameriški stripar in ilustrator Peter Kuper je, poleg bogatega in raznolikega stripovskega opusa, znan tudi po ostrih političnih in družbenih opažanjih. Njegova predstavitev bo hkrati karierna retrospektiva, vključno z nekaterimi njegovimi vplivi, ter razdelan vpogled v ustvarjanje stripovskih priredb klasičnih literarnih del avtorjev, kot so Franz Kafka, Joseph Conrad in Upton Sinclair. Govoril bo tudi o svojem delu za The New Yorker, MAD Magazine in World War 3 Illustrated.

Predstavitev bo potekala v angleščini.

17.30−18.00 / Kino Šiška
COLORAMA
predstavitev

Johanna Maierski od leta 2015 vodi založbo in riso tiskarno Colorama v Berlinu. Studio, posvečen izdajanju del sodobnih stripovskih ustvarjalcev skozi premišljen sodelovalni proces, raziskuje prakse zbiranja in pripovedovanja zgodb. Johanna nam bo povedala več o svojem založniškem/tiskarskem/izobraževalnem delu in najljubših projektih.

18.15−18.45
/ Kino Šiška
DUBIOZA KOLEKTIV IN ČAROBNA KOKLJA

predstavitev stripa

Dubioza kolektiv, eden najbolj znanih balkanskih bendov zadnjega desetletja, je pravkar zaplaval še v stripovske vode. Že lep čas namreč sodelujejo z razvpitim sarajevskim striparjem Filipom Andronikom, ki jim je že narisal vizualije za dva videospota, produkcijo tretjega pa je žal ustavila korona. Tako so se odločili nesojeni video realizirati v obliki stripa Dubioza kolektiv in čarobna koklja. S scenaristom stripa in šefom benda Branom Jakubovićem se bo pogovarjal Izar Lunaček.

19.00−19.45
/ Kino Šiška
EMMANUEL GUIBERT
pogovor

Pogovor s francoskim mojstrom slike in besede, piscem Ariola in Sardine v vesolju ter celovitim avtorjem Alanove vojne in večkratnim nagrajencem festivala v Angoulêmu, o lovljenju ravnotežja med deli za otroke in odrasle, pomembnosti prijateljstev ter stalnem iskanju izzivov v novih slogih in tehnikah. Z Emmanuelom Guibertom se bo pogovarjal Izar Lunaček. Pogovor bo potekal v angleščini.

20.00
/ Kino Šiška

ZLATIREPEC 2021 IN RISANI KONCERT 

podelitev Stripolisovih nagrad in koncert

Osrednji festivalski dan bomo sklenili s podelitvijo Stripolisovih nagrad za najboljše izvirne in prevodne stripovske izdaje leta zlatirepec 2021 in risanim koncertom, na katerem bo jazzovski pianist in skladatelj Rok Zalokar interpretiral dela letošnjega osrednjega tujega gosta, Emmanuela Guiberta.

Več o festivalu: www.tinta.si

Organizacija: Kino Šiška, Zavod Stripolis in Stripburger/Forum Ljubljana.
Podpora: Francoski inštitut in Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.
Pokrovitelj masterclassov: Outfit7.

Vstop prost (izjema: Zlatirepec 2021 in risani koncert – 2 €).

Predvaja se…