Vizualna umetnost

10. 10. 2020

Kino Šiška

TINTA 2020 I STRIPOVSKI SEJEM

celodnevno sejemsko druženje založnikov, striporiscev in stripoljubcev

Večdnevno stripovsko dogajanje bo vrelišče doseglo z zdaj že tradicionalnim sobotnim stripovskim sejmom v Kinu Šiška. Na sejmišču bodo lahko vsi stripa željni obiskovalci na enem mestu preverili letošnjo stripovsko letino in izbrano ponudbo domačih stripovskih založnikov, striparn in prodajalcev rabljenih klasikov, pestro obsejemsko dogajanje pa bo postreglo z masterclassi, predstavitvami domačih stripovskih novosti, pogovori ter seveda druženjem z avtorji in avtoricami.
Osrednji festivalski dan bomo sklenili s podelitvijo Stripolisovih nagrad za najboljši izvirni in prevodni stripovski izdaji leta Zlatirepec 2020 ter risanim koncertom Boštjana Narata in Izarja Lunačka.

OBSEJEMSKI PROGRAM:

sobota, 10. 10. 2020, 10.3011.30 // Kino Šiška
ANNE BARAOU IN FANNY DALLE-RIVE (FR)
masterclass

Na sobotnem masterclassu nam bosta avtorici stripa Fuč fuk (Zavod Stripolis, 2020) predstavili svoj delovni proces: kako sta prišli do ideje za posamezno anekdoto, kako sta jo pretvorili v delujoč scenarij s pravimi poudarki, značaji, tempom in »punchlinei«, ter kako sta reč končno spremenili v konkreten strip z vizualno trdno določenimi liki, scenami in kadri. Kot mojstrica besed bo govorila večinoma Anne, medtem ko bo Fanny risala v živo, obe pa bosta na voljo za sprotna vprašanja publike.

sobota, 10. 10. 2020, 12.0012.45 // Kino Šiška
MAJA KASTELIC
masterclass
Maja Kastelic, mednarodno priznana otroška ilustratorka, nam bo razkrila, kako je nastajal njen prvi otroški strip: predelava basni o murnu in mravljah za Stripburgerjevo zbirko Ta ljudske v stripu (Muren muzikant, Stripburger/Forum Ljubljana, 2020). Izvedeli boste, zakaj je izbrala prav to zgodbo, kako jo je pregnetla v lasten credo, kako je našla najbolj primerne oblike in barve za svoje junake in okolja, ter kako je zgodbo sploh povedala.

sobota, 10. 10. 2020, 13.1514.00 // Kino Šiška
ZORAN SMILJANIĆ
masterclass 

Zoran Smiljanić nas bo povedel skozi nastajanje svojega nedavnega albuma o požigu Narodnega doma v Trstu (Črni plamen, ZRC SAZU, 2020): od osnovne zgodbe prek snovanja likov, pisanja scenarija s sinom Ivanom in komponiranja posameznih prizorov, vse ob bogatih vizualijah na projekciji.

sobota, 10. 10. 2020, 16.0018.00 // Kino Šiška

MALA STRIPOVSKA MONTAŽA
delavnica za otroke in mlade (6+)

Na delavnici se bomo spustili v svet stripa in raziskovali raznolike možnosti stripovske montaže. Iz izbranih stripov za otroke bomo izluščili ključne prizore, jih premeščali in preobračali ter iz njih sestavili nove zgodbe. Pri tem se bomo urili v pripovedovanju v podobah in se spoznavali z osnovami stripovske govorice. Delavnico bosta vodila Petra Gosenca in Jurij Bobič (Društvo GUMB).
sobota, 10. 10. 2020, 16.0016.45 // Kino Šiška

ALI STRIP GOVORI RESNICO?
pogovor
Sodelujejo: Ivan in Zoran Smiljanić, Izar Lunaček, Damijan Stepančič. Moderatorka: Pia Nikolič.

Izar Lunaček, Zoran in Ivan Smiljanić ter Damijan Stepančič so v zadnjem letu domačo stripovsko produkcijo obogatili za štiri nova dela: Stepančič z biografijama dveh velikanov slovenske zgodovine (Baraga, črna suknja med Indijanci, Družina, 2020; Naš Maister, Miš, 2019), Smiljanića s poročilom o požigu Narodnega doma v Trstu (Črni plamen, Založba ZRC, 2020), Lunaček pa s predelavo svoje doktorske disertacije o komičnih vidikih religije (Sveto in smešno, Založba ZRC, 2020). O stranpoteh zgodovinskih in resničnih zgodb bodo debatirali v sklopu sobotnega sejma v Kinu Šiška. Pogovor bo vodila Pia Nikolič.

sobota, 10. 10. 2020, 17.1518.00 // Kino Šiška
TA LJUDSKE V STRIPU
pogovor

Sodelujejo: Maja Kastelic, Gašper Rus, Igor Šinkovec. Moderatorka: Ana Bogataj.

Maja Kastelic, Gašper Rus in Igor Šinkovec so avtorji treh povsem svežih stripovskih predelav slovenskih ljudskih pravljic, ki so izšle v Stripburgerjevi zbirki Ta ljudske v stripu: Muren muzikant, Štirje godci in Lovska sreča. Navdušujejo s svojo likovno podobo ter duhovitimi ljudskimi modrostmi, ob katerih se krohotajo tako najmlajši kot tudi njihovi starši. O vijugavih poteh od prebrane pravljice do narisanega stripa bodo spregovorili na sobotnem sejmu v Kinu Šiška. Pogovor bo vodila Ana Bogataj.

sobota, 10. 10. 2020, 18.3019.30  // Kino Šiška
LEWIS TRONDHEIM (FR)
spletni pogovor
Spletni pogovor z legendo francoskega stripa o njegovih začetkih, vzponu in nadaljnji usodi pravkar obujene popularne stripovske sage Graščine, ki smo jo spomladi dobili tudi v slovenskem prevodu. Z Lewisom Trondheimom se bo pogovarjal Izar Lunaček.

sobota, 10. 10. 2020, ob 20.00 // Kino Šiška

ZLATIREPEC 2020 IN NARISANI NARAT 

podelitev Stripolisovih nagrad in risani koncert
Osrednji festivalski dan bomo sklenili s podelitvijo Stripolisovih nagrad za najboljši izvirni in prevodni stripovski izdaji leta Zlatirepec 2020. Sledil bo risani koncert, na katerem nas bosta s kombinacijo kantavtorskih komadov in sprotnih ilustracij njihovih besedil razvajala Boštjan Narat in Izar Lunaček.

Vstopnina: 2 € (na dan dogodka).

Organizacija: Kino Šiška, Zavod Stripolis in Stripburger/Forum Ljubljana.

Pokrovitelj masterclassov: Outfit7.

Vstop prost (izjema: Zlatirepec 2020 in Narisani Narat – 2 €).

Predvaja se…