Glasba

25. 05. 2017

dvorana Katedrala

SÓLEY

+ Josin

Islandska indie pop vilinka Sóley se na dan mladosti vrača v Kino Šiška z novim albumom Endless Summer, izdanem pri berlinski založbi Morr Music. Večer bo otvorila nemška pevka in producentka Josin, ki si je s svojim vokalnim mojstrstvom prislužila marsikatero odobravajočo primerjavo s Thomom Yorkom.

Šolana skladateljica Sóley Stefánsdóttir je na glasbeno sceno stopila kot članica indie folk sedmerice Seabear, skupaj z ustanoviteljem skupine Sindrijem Márom Sigfússonom pa je v glasbenem projektu Sin Fang Ljubljano prvič obiskala leta 2009.

Naslednje leto, ko je končno premagala strah pred petjem na odru, je pri Morr Music izdala svoj prvi EP, leta 2011 pa še prelomni prvenec We Sink. Pop izdelek, na katerem sta v ospredje stopila njen zasanjan vokal in temačna poezija, je Sóley predstavil mednarodnemu občinstvu in ji tlakoval pot na evropske odre, med drugim tudi v Kino Šiška, kjer smo zaradi izjemnega zanimanja njen koncert morali prestaviti iz male v veliko dvorano.

Podobno se je Sóley dogajalo tudi pred izdajo drugega albuma Ask the Deep, globlje in bolj temačne plošče. Svoje pesmi je glasbenica tedaj pred odhodom na drugo evropsko turnejo predstavila tudi na festivalih ATP Iceland, Rauðasandur Festival in Iceland Airwaves.

Tokrat v Kino Šiška Sóley prihaja zgolj 20 dni po izdaji svojega novega albuma Endless Summer. Po besedah glasbenice je album navdan z optimizmom, toploto, upanjem oziroma, kot islandsko poletje, “z liminalnim, neskončnim obračanjem, premikom zavesti, brezkrajnim prebujanjem svetlosti, a ne brez priznavanja zime; gre za izbruh, iz katerega se ponovno rodi svetloba”.

 

Mlada glasbenica Josin pri svojem glasbenem izrazu stavi na organske beate in eteričen vokal, v katerem marsikdo začuti vpliv znamenitega Thoma Yorka. Glasbi primerno navdih črpa zlasti iz severnih predelov našega planeta, tako čudovitih z nasprotji med toplo lepoto življenja in hladno silnostjo narave kot njene pesmi. Te minimalistični zasnovi navkljub poslušalca prevzamejo z eleganco in intenzivnostjo, pozornost pa pritegne tudi svobodna elektronska produkcija.

Organizacija: Kino Šiška.


Podprto s strani
 Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.

Predvaja se…