Ples/gledališče

10. 09. 2021 - 10. 09. 2021

dvorana Katedrala

SLEPA INTERAKTIVNOST

zavedanje v sklopu Bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

Svet je samo šov, bleščeč in prazen. Obstaja  ̶  in vendar ne obstaja. Obstaja, dokler ga hočem videti in sodelovati v njem. Ko mi neha biti mar zanj, se razblini. Nima vzroka in ne služi nobenemu namenu. Enostavno se pojavi, kadar smo zamišljeni. Pojavi se točno takšen, kakršen je videti, vendar v njem ni ne globine ne pomena. Resničen je samo gledalec, recimo mu Sebstvo. Za Sebstvo je svet zgolj slikovita predstava, v kateri uživa, dokler traja; ko je končana, pozabi nanjo. Ob dogajanju na odru se trese od groze in valja od smeha, vendar se ves čas zaveda, da samo gleda predstavo. Brez želja in strahov uživa v dogajanju.

Nova predstava oziroma dogodek po scenariju Vlada G. Repnika in soustvarjalk ter soustvarjalcev bo 9. septembra potekala v sklopu Bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije.

www.babalan.org

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.

7 € predprodaja, 9 € na dan.
10 € za predstavi Slepa interaktivnost in Poslednja skušnjava 9. 9. 2021

8. 9. ob 20.00 – Slepa interaktivnost VSTOPNICE
9. 9. ob 17:00 – Poslednja skušnjava + ob 17.50 – Slepa interaktivnost VSTOPNICE
10. 9. ob 19.30 – Slepa interaktivnost VSTOPNICE

Popolnoma sem zaljubljen v nič.

Kaj je tako dragocenega v tvojem življenju, kar je vredno zamenjati za večnost?Česa se tako močno oklepaš, da je dragocenejše od brezčasnosti?Kaj hraniš v tem življenju, ko niti tega telesa ne moreš obdržati?Kaj vam je v tem vašem življenju tako dragocenega, da držite resnico suspendirano, začasno ustavljeno in se ne morete ločiti od svojih navezanosti in svojega strahu?Ne zaupate, da lahko življenje poskrbi za vas bolje kot vi sami.Predstava nas nagovarja, da se vprašamo, zakaj smo tako zvesti identiteti, njenim projekcijam in zablodam. Čas ne obstaja.

Zavedanje nikoli ne more biti predmet. Pojavno ga ni mogoče zaznati. Zavedanje zavedanja je dejanje, ki ga ne morete storiti! Vpogled se preprosto odpira. Kar iščete, se je že zgodilo. Pravzaprav se ni zgodilo. Je, preden se vse zgodi. Je že tako. Verjamemo pa v gibanje, ki pravi: “Še vedno ne razumem.” Ugotovili boste, da je “jaz”, ki ga je potrebno “razumeti”, sam po sebi ovira, ker je ustvaril občutek ločenosti.

Svet je samo šov, bleščeč in prazen. Obstaja  ̶  in vendar ne obstaja. Obstaja, dokler ga hočem videti in sodelovati v njem. Ko mi neha biti mar zanj, se razblini. Nima vzroka in ne služi nobenemu namenu. Enostavno se pojavi, kadar smo zamišljeni. Pojavi se točno takšen, kakršen je videti, vendar v njem ni ne globine ne pomena. Resničen je samo gledalec, recimo mu Sebstvo. Za Sebstvo je svet zgolj slikovita predstava, v kateri uživa, dokler traja; ko je končana, pozabi nanjo. Ob dogajanju na odru se trese od groze in valja od smeha, vendar se ves čas zaveda, da samo gleda predstavo. Brez želja in strahov uživa v dogajanju.

Tiho sedite in nič ne delate,prihaja pomlad in trava sama raste.Ali zahodna različica:Včasih sedim in razmišljam,ampak večinoma samo sedim.

Pod borovci gluhega črička šelestenje boža September. Vtetoviran na notranji strani stegna se vlak spremeni v trajekt za pristanek letala Saltacovid. Oče je delal fasado, ko se je od nikoder pojavil mali nemški ovčar, ki je zdaj povsod z njim. Lunin krajec se debeli v krog lebdečih pastirjev, ovce se levijo v palice, ki se kot nerodni otroci klatijo po zakotnih ulicah. Nenavadne živalce pripovedujejo pravljice. Vse kar mislimo, da vidimo, je placebo. Dala bi mi ga, a ga nočem. Ne obstaja oseben problem, oseba je problem. Iz kufra štrli, vsak v svoji smeri proti meni. Kapljajo luknje tega krova, te police, ki briše prah z mene. Jezik raztegnem do tal in okoli vseh v prostoru kot na baročni sliki, debeli in votli sodi škripajo arijo. Dolžina 21.196 km še ni dokončna. Teci dron, teci. Suksi vittuun! Zasmučaj se v pizdo. Vsak dan je tvoj dan :: integriraj > [] < objemi :: univerzalno lepilo se odbije od časa za razmislek počitka in zamenja globo za rokavico in rokavico za Sevdalinko. Iz šestih senzorjev servira polž, v nebo jodla glinaste golobe. Časovnica Tiho Tiho pihne šumnikom strešice. Pod muco tepih levitira stopnice v nebesa, na zebri zajec harmoniko zori. Se zlepijo skupaj. Eno lončnica se je zbudila preden se je začela; na strehi svetá palica ne čuti potetoviranih nog. Vnebozetje, bum, zlata pručka. Lonec gori, ker ni vode, se smeji in se valja po tleh vsem na očeh. Na peščeni plaži samo še pokamo kufre: Maria la Portuguesa: Prijatelja spoznaš v zasedi. [] .

Slepa interaktivnost uprizarja koncepte, da odstrani vaše koncepte, in ko se izničijo tako naši kot vaši koncepti, je tisto, kar ostane, že tu, zdaj, bližje kot stik, bližje kot intimnost. Pravzaprav niti ni intimna, kajti intimnost pomeni razdaljo, in resnica je brez razdalje. Iščete z umom in um lahko išče samo predmet. Ali lahko um najde tisto, v čemer se sam pojavi kot predmet? Če ne razumete, je zaenkrat v redu. Ni nujno, da je smiselno. Potrebno je le intuitivno razumeti. Iščeš nekaj, ampak že iščeš iz tega prostora. Komu kapne?

scenarij in režija: Vlado R. Gotvan

supervizija: Simon Kardum

svetlobni kompoziti: Jure Rubelj

sokomponiranje in performans: David Cvelbar, Tatiana Kocmur, Miha Prašnikar, Manca Trampuš, Iva Tratnik

vdor realnega: Gašper Pavletič Šenica, Matevž Ftičar, Andraž Šenica Pavletič

libera: Stipe Neretvansky, Don Dron

video animacija in robotizacija: Matej Marinček

kamera: Tea Grahek, Nejc Ketiš, Pia Klančar, Matej Marinček in Baba Lan

v filmu: Simone Forti, Jan Ritsema, Meg Stuart,Peter Weibel, Marieke Sophie Werner

tonski mojster: Jure Vlahovič

Attitude: Stefan Doepner

digitalna gurujka: Dominika Maša Kozar

fotografija: Kaja Brezočnik, Matej Marinček

analiza: Aljoša Kolenc

a=tF²: Igor Štromajer

posebna zahvala: Mooji Baba, Joseph Beuys, Andreja Bolčina, Mitja Bravhar, Marjana Harcet , Iztok Ilc, Name, Nisargadatta Maharaj, Almedina Meštrovac, Jaka Mihelič, Andraž Torkar & Alan Watts

soprodukcija: GVR Zavod, Kino Šiška, Lutkovno gledališče Maribor  in Cirkulacija² , 2021

realizirano s finančno podporo MOL

BON21

Za nakup vstopnice je mogoče unovčiti tudi BON21 na blagajni Kina Šiška od ponedeljka do petka med 15.00 in 18.00 oziroma na dan dogodka. Več o načinu unovčevanja ter dokumentih, ki jih potrebujete za unovčitev, si preberite na spletni strani FURS.

PCT POGOJI

Ob vstopu na prireditveni prostor v času javnih kulturnih prireditev je potrebno upoštevati veljavne javnozdravstvene ukrepe in s tem dokazila o PCT pogoju. Kot dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT se lahko predloži digitalno COVID potrdilo EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR (mobilna sporočila niso veljavna) ali se predloži drugo potrdilo oziroma dokazilo v skladu s predpisi, ki ga pristojna oseba preveri z vpogledom v to potrdilo oziroma dokazilo.

Koprodukcija: GVR Zavod, Kino Šiška, Lutkovno gledališče Maribor, Cirkulacija².

Organizacija: Kino Šiška

Predvaja se…