Ples/gledališče

09. 09. 2021

dvorana Katedrala

POSLEDNJA SKUŠNJAVA

luftballett v sklopu Bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

Drugi ne obstaja. Psihoanaliza ne deluje. Svet je nor. Prikazuje se v obliki humanoidno okuženega svetlobnega parka Katedrale, robota in dveh mladenk a cappella gledališča.

Ponovitev luftballetta Poslednja skušnjava 9. septembra bo potekala v sklopu Bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije.

Bose pastirice po nebu plešejo, ker je to edini način. Tišina, osvobojena pričakovanja, nežno ždi za drevesi Kina Šiška. Skodelice kave brezskrbno kadijo v katedrali bele džamije zato, da se ena odkotali. Na morskem dnu dve tiho poslušata novice.

Nepomembnež hitro zdrsne v neskončnost, da se nauči plesti. Ker so bile luči preglasne, nezemljani milostno izginejo v črno svetlobo. Ti nora roža.

Na prijazno prošnjo robota Attitude se zelena in oranžna vrečka utapljata med publiko. Predstava nežno pleše v tvoji glavi, ker nihče drug ne. Ker je vroče, dva glasova lepo objemata tvoj vrat. Snopi svetlobe te na-ključ-no dražijo po hrbtu glave, da bi te zapeljali. Svetleča mreža žrtvuje svoje življenje na robu sveta, da bi začutila nekaj večjega. Moj um presenetljivo izgine nekje sredi odra in vsi so tako zelo zaskrbljeni. Mrzla meglica zlahka zagori pred tvojimi očmi, da bi bila slišana.

Ali ni to tisto, kar nenehno počnemo? Pletemo si zgodbo o tem, kdo smo. Trudimo se, da je ta zgodba trdna, vseobsegajoča, brez lukenj in pomanjkljivosti. Toda kaj ostane, ko razpletemo te zgodbe, te niti? Kaj ostane, ko nehamo plesti svoja življenja po zadnji modi?

trajanje: 49 minut 

scenarij in režijaVlado R. Gotvan
svetlobni kompozitorJure Rubelj   
strukturiranje, klarinet, petje in sokomponiranje: Marieke S. Werner   
strukturiranje, petje in ples: Manca Trampuš    
videoanimacija in robotizacijaMatej Marinček   
kamera in montaža filma: Baba LanJaka Mihelič, Matej Marinček, Manca Trampuš in Marieke S. Werner in Jure Rubelj
tonski mojsterJure Vlahovič 
scenski mojster: Gašper Pavletič Šenica 
lektorica za ukrajinščino: Ganna Kyrnyza
psihoanaliza robotov: Aljoša Kolenc
robot Attitude: Stefan Doepner
supervizija: Simon Kardum
fotografija: Nada Žgank & Suncan Stone
a=tF²: Igor Štromajer

besedeNisargadatta MaharajMooji BabaDanijel DragojevićGregor Strniša, Kara Loewentheil in Jacques Lacan

posebna zahvala: Martina Ruhsam, Simon Macuh, Las Lloronas, COVID-19

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.

10 € za predstavi Slepa interaktivnost in Poslednja skušnjava 9. 9. 2021.

BON21

Za nakup vstopnice je mogoče unovčiti tudi BON21 na blagajni Kina Šiška od ponedeljka do petka med 15.00 in 18.00 oziroma na dan dogodka. Več o načinu unovčevanja ter dokumentih, ki jih potrebujete za unovčitev, si preberite na spletni strani FURS.

PCT POGOJI

Ob vstopu na prireditveni prostor v času javnih kulturnih prireditev je potrebno upoštevati veljavne javnozdravstvene ukrepe in s tem dokazila o PCT pogoju. Kot dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT se lahko predloži digitalno COVID potrdilo EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR (mobilna sporočila niso veljavna) ali se predloži drugo potrdilo oziroma dokazilo v skladu s predpisi, ki ga pristojna oseba preveri z vpogledom v to potrdilo oziroma dokazilo.

Produkcija: GVR Zavod, Kino Šiška, Cirkulacija² 2020

Predvaja se…