Vizualna umetnost

11. 10. 2018 - 30. 11. 2018

DobraVaga

festival stripa Tinta

SKRIVNOSTNI ŠOV ROTOPOL

skupinska prodajna razstava

Neodvisna nemška založba Rotopol predstavlja mednarodno skupinsko razstavo Skrivnostni šov Rotopol, ki vključuje dela izbranih ustvarjalcev s področja sodobne ilustracije in stripa.

Skrivnostni šov Rotopol je razstavni cikel, ki vključuje tri skupinske razstave: Gozdarjevo zbirko, Popotnikovo zbirko in Izumiteljevo zbirko (The Inventor’s Collection). V sklopu vsake razstave so povabljeni umetniki prejeli kartonaste škatlice z naborom drobnih predmetov kot virom navdiha. Ustvarjalci so jih s pomočjo domišljije in asociacij povezali v ilustraciji. Razstava končna dela predstavlja ob fotografijah škatlic in obiskovalcem tako nudi vpogled v ustvarjalni proces za posameznimi umetniškimi deli.

V galeriji DobraVaga se bodo pisani množici umetnikov z različnih koncev sveta s svojimi posebej za to priložnost nastalimi deli pridružili tudi trije slovenski ustvarjalci mlajše generacije: Matija Medved, Maruša Račič in Lea Zupančič.

Nemška založba Rotopol se že dobro desetletje posveča vizualnemu pripovedovanju zgodb ter raziskovanju meja možnega na področju ilustracije in stripa. Njen nabor izdaj bralcu omogoča odkrivanje tako visokokakovostnih knjig kot umetnikov z osebnim slogom in zgodbami. Založba je nastala leta 2007 v nemškem mestu Kassel, od koder sodeluje z mednarodno mrežo vizualnih umetnikov. Poleg pisarne lahko tam najdete še atelje, delavnico za sitotisk, knjigarno in galerijo sodobne ilustracije, v kateri čez celo leto gostujejo različne razstave. Rotopol deluje kot platforma, ki združuje ustvarjalni potencial okoli sebe, ga razvija in na različne načine opozarja nanj. Redno sodeluje tudi na različnih stripovskih festivalih in sejmih doma in v tujini.

V sklopu razstave bo v petek, 12. 10., potekala tudi delavnica Skrivnostni šov Rotopol v izvedbi gostujočih avtoric Rite Fürstenau in Alice Socal.

Organizacija: Kino Šiška.

 

Predvaja se…