Delavnice

17. 09. 2021

trg pred Kinom Šiška

ŠIŠKA OPEN 2021

dan urbanega dogajanja in glasbe

Spet je čas, da Trg prekomorskih brigad zavzame Šiška Open, dan urbanega dogajanja in glasbe!

Poleg ustvarjalnih, glasbenih, športnih in plesnih dejavnosti bomo kulturni utrip mesta pospešili z odprtjem kar dveh razstav, za piko na i in strešico na š pa bosta poskrbeli obetavni mladi glasbeni zasedbi, finalisti naše letošnje Špil lige Plateau in zmagovalci Masaž.

Popoldansko petkovo dogajanje pripravljamo v sodelovanju z različnimi kulturnimi, plesnimi in mladinskimi organizacijami, ki soustvarjajo urbani kulturni utrip Šiške in mesta Ljubljana. Pred Kinom Šiška boste lahko preživeli kreativno popoldne na delavnicah glasbene produkcije z Mladimi zmaji ali ustvarjalnega recikliranja z Društvom GUMB, se z Inštitutom za urbana vprašanja podali na grafiti turo po Šiški in se udeležili graffiti street art delavnice. Poleg tega se boste lahko pomerili na turnirju pinkponka in ročnega nogometa ter si ogledali freestyle cypher nastop, ki ga pripravlja Plesna šola Nataraj.

Dogajanje bosta proti večeru dopolnili otvoritvi dveh razstav – razstave Y? v Kameri in razstave vizualnih natečajev festivala Tresk v vitrinah sosednjega Računalniškega muzeja na Trgu prekomorskih brigad.

Pester dan bomo zaključili s koncertom zmagovalcev zadnje sezone Špil lige, ljubljanskimi funky grooverji Masaž in njihovimi ligaškimi soborci Plateau iz Novega mesta.

URNIK
– 15:00 – 19:00 URBANO DOGAJANJE
– 19:00 OTVORITEV RAZSTAVE Y?
– 20:00 ODPRTJE RAZSTAVE TRESK #12
– 21:00 – 23:00 MASAŽ & PLATEAU

15.00–19.00 – turnir pingponga in turnir namiznega nogometa

Pomerite se na turnirju pingponga in namiznega nogometa! 

15.00–16:30 – voden ogled ulične umetnosti v Šiški – Šiška Graffiti Tour

Na brezplačnem vodenem ogledu se bomo pobližje spoznali z najboljšimi uličnimi stvaritvami v šišenskem kvartu, ki so nastale pod prsti domačih grafitark in grafitarjev ter svetovno znanih uličnih umetnikov. Vodi diplomirana arheologija in poznavalka ljubljanske ulične umetnosti Katja Pavlič. Zbirno mesto pred vhodom v Kino Šiška. Obvezne predhodne prijave.

Organizira Alternative Ljubljana/Inštitut za urbana vprašanja.

15.00–19.00 – delavnica glasbene produkcije z Mladimi zmaji

Na glasbeni delavnici bomo spoznavali proces ustvarjanja glasbe in se poigravali z Abletonom, Maschinom in ostalo analogno opremo. Glasbeno ustvarjanje bo potekalo v obliki jam sešna, za začetni zagon pa bodo poskrbeli mentorji Glasbenih sred, ki potekajo v ČMC Šiška: Nitz, Carmen, Nulla, Toljo&Toljo in Nemagl. 

15.00–19.00 – Grafitarnica: Delavnica ulične umetnosti – street arta

Pod vodstvom izkušenih street art in grafitarskih mojstrov boste korak za korakom spoznali vse vidike grafitarskega in street art ustvarjanja. Na delavnici si boste ogledali kratek dokumentarec o ulični umetnosti, ki mu bosta sledila pogovor in skiciranje. Nato boste svoje sprejarske zmožnosti lahko preizkusili v praksi in jih ovekovečili s poslikavo na legalno steno. Na koncu se boste podali še na voden ogled ulične umetnosti v Šiški. Delavnico vodi slikar in ulični umetnik Siniša Simšič – Simke.

Delavnica je primerna za mlade med 15. in 29. letom starosti.
Mesta so omejena, obvezne prijave na: cmcsiska@mladizmaji.si.
Zbirno mesto na trgu pred Kinom Šiška.

Delavnico organizira Alternative Ljubljana/Inštitut za urbana vprašanja v sodelovanju z Mladimi zmaji.

16.00–18.00 – Mala re:ciklarnica: Plavajoče ladje

Odslužene plastenke, lesene palice in pisane trakove bomo s pomočjo barv in domišljije preobrazili v čisto prave pravcate plavajoče ladje, ki vam bodo delale družbo pri kopanju v banji ali na izletih na morje. Ustvarjalno delavnico za mlade pripravlja Društvo GUMB.

VEČERNO DOGAJANJE:

19:00 – Otvoritev Y? @ Kamera

20.00 – otvoritev razstave vizualnih natečajev festivala Tresk @ Računalniški muzej na Trgu prekomorskih brigad

20:30 – hip-hop nastop – Plesna šola Nataraj @ trg pred Kinom Šiška

Kratka plesna predstava in prikaz urbanih plesov na tradicionalen hip-hop način.

21:00 – KONCERT: Plateau in Masaž @ trg pred Kinom Šiška

Na že tradicionalnem zaključnem koncertu Šiška Open, kjer so nas na preteklih izdajah v večernih urah med drugim zabavali Magnifico, Prismojeni profesorji bluesa, Matter, Joker Out, Koala Voice in številni drugi, se bodo letos predstavili zmagovalci 8. sezone naše Špil lige, zasedbi Masaž in Plateau.

Masaž s sveže izdanim singlom “V leže”, polnim tesno oprijetih linij, gruvajočih preobratov in zvrhano mero samozavesti, naslovu skladbe navkljub držijo poslušalce na nogah ter bliskovito nabirajo nove oboževalce.

Plateau, “pank bend, ki včasih zajoka”, po drugi strani mladostniško sramežljivost dopolnjujejo s spontano igrivostjo na odru, stadionskimi kitarami in himničnimi refreni. S premišljenim pristopom in albumsko zalogo avtorskih skladb so nam na Špil ligi dali jasno vedeti, da so pripravljeni na naslednji nivo.

PCT POGOJI

Ob vstopu na prireditveni prostor v času javnih kulturnih prireditev je potrebno upoštevati veljavne javnozdravstvene ukrepe in s tem dokazila o PCT pogoju. Kot dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT se lahko predloži digitalno COVID potrdilo EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR (mobilna sporočila niso veljavna) ali se predloži drugo potrdilo oziroma dokazilo v skladu s predpisi, ki ga pristojna oseba preveri z vpogledom v to potrdilo oziroma dokazilo.

Organizacija: Kino Šiška v sodelovanju z Mladimi zmaji, Društvom GUMB, Pesno šolo Nataraj, Radiom Študent in Inštitutom za urbana vprašanja.

Vstop prost.

Predvaja se…