Glasba

18. 09. 2020 - 18. 09. 2020

trg pred Kinom Šiška

ŠIŠKA “OPEN” 2020

dan urbanega dogajanja in glasbe

Ne predajamo se – napovedujemo četrti dan urbanega dogajanja in glasbe na Trgu prekomorskih brigad! Poleg grafitarjev, urbanih plesalcev, DJ-ev, delavnic in Knjižnice pod krošnjami bodo na odru na prostem nastopili finalisti Špil lige, svoj prvenec pa bodo predstavili neustavljivi Pijammies. Vstop je seveda tudi letos brezplačen, na dogodku pa je potrebno upoštevati navodila in priporočila organizatorja. V primeru dežja bomo večerno glasbeno dogajanje preselili v dvorano Katedrala z omejenim številom obiskovalcev, popoldansko dogajanje pa bo žal odpovedano.

Tudi letos bo na Trgu prekomorskih brigad potekal sedaj že tradicionalen dan urbanega dogajanja in glasbe Šiška “Open”, pri čemer ukrepi NIJZ letošnjemu Open natikajo navednice in prizorišču postavljajo ograje. 

Popoldansko petkovo dogajanje pripravljamo v sodelovanju z različnimi kulturnimi, plesnimi in mladinskimi organizacijami, ki soustvarjajo urbani kulturni utrip Šiške in mesta Ljubljana. Grafitarji se bodo predstavili v sklopu graffiti jam-a, z Urbano sceno bo trg preletel freestyle cypher, Mladi zmaji Šiška bodo organizirali delavnico glasbene produkcije, Društvo GUMB ustvarjalne delavnice recikliranja, prav tako pa se boste lahko sprostili v Knjižnici pod krošnjami. 

Koncertni program se bo začel s težko pričakovanim merjenjem moči med štirimi finalisti letošnje, že sedme sezone Špil lige: indie pop dvojcem Shiver River, ki se navdihuje pri Kingu Krulu, Cosmu Pykeu in sodobni R&B glasbi; vztrajnimi pank mladci JAJA BOJZ, ki so nabrali že zavidljivo koncertno kilometrino in zmage na različnih tekmovanjih; alternativnimi rokerji DeBeat, ki so s svojim žaganjem obdelali že vse konce Slovenije; in kamniško peterico Before Time, ki na stičišču funka, rocka in psihedelije ustvarja brezčasne napeve. Vse zasedbe so si mesto v finalu tudi z vašo pomočjo priborile v sklopu naših Štream spletnih prenosov, tokrat pa gre v živo in zares!

Zaključek celodnevnega dogajanja pa bo letos pripadel enemu največjih slovenskih glasbenih presenečenj preteklega leta, instrumentalni sedmerici Pijammies. Preprosto – kdor njihovo svobodomiselno jazz-funk fuzijo izkusi v živo, postane njihov fen. S tem izjemno učinkovitim pristopom si je mlada skupina šolanih glasbenikov med drugim že utrla pot na festival MENT Ljubljana in navdušila na Štreamu, na Šiška “Open” pa nam bo predstavila težko pričakovani studijski prvenec. Šest v zgodbo povezanih skladb predstavlja neprekinjen krog dvoboja med ustvarjanjem in uničenjem tako na umetniškem kot tudi na drugih področjih življenja. Člani zasedbe so s ploščo skozi močne prijateljske vezi, stalno izboljševanje ter odkrivanje novih možnosti začeli z odkrivanjem svojega zvoka in načina izražanja, ki črpa iz jazzovske tradicije ter mu dodaja sodobne zvočne zmožnosti. Ob vplivu različnih glasbenih stilov tako kot Weather Report ali Snarky Puppy prepričajo z neverjetno energičnostjo živega nastopa, v katerem se boste zagotovo našli tudi na Trgu prekomorskih brigad.

ČASOVNICA:

10:00 – 22:00 Graffiti jam
15:00 – 16:00 DJ program Mladi zmaji v podhodu: Carmen, Maša
16:00 – 18:30 Tresk DJ program v podhodu / 16:00-17:15 Nikson (rx:tx) / 17:15-18:30 Rochwald (Trite)
15:00 – 19:00 Pinkponk turnir + turnir v ročnem nogometu / PREDHODNE PRIJAVE
15:00 – 19:00 Knjižnica pod krošnjami
16:00 – 17:00 Beat making delavnica glasbe: Maschine
16:00 – 18:00 Re:ciklarnica
17:00 – 18:30 1107: grafitarski in street art sprehod / PREDHODNE PRIJAVE
18:30 – 19:00 Urbana Scena: Frestyle Cypher

Špil liga finale: 
19:00 – 19:30 – JAJA BOJZ
19:40 – 20:05 – SHIVER RIVER
20:15 – 20:40 – BEFORE TIME
20:50 – 21:15 – DEBEAT

22:00 – 23:00 – PIJAMMIES / predstavitev prvenca

OPISI:

10:00 – 20:00 Graffiti Jam
11 grafitarjev slovenskih crew-jev bo ponovno poslikalo in osvežilo podhod pod Celovško cesto. Graffiti jam organizira 1107 Klan s podporo španske Montana Colors.

15:00 – 16:00 DJ program Mladi Zmaji v podhodu
15:00- 15:30 Carmen – sveža producentka iz nove generacije Ableton delavnic Mladi zmaji se predstavi z DJ setom
15:30 – 16:00 Maša – za gramofoni in z vinilkami bo poskrbela za odlično glasbeno spremljavo pod podhodom do Kina Šiška 

15:00 – 19:00 Knjižnica pod krošnjami

Brezplačno branje, listanje in uživanje pod šišensko krošnjo!
Bralne avanture na prostem omogoča zavod Divja misel.

16:00 – 18:30 Tresk Dj program v podhodu

ROCHWALD
Obalni producent in didžej Rok Babič aka Rochwald je član obalnega kolektiva in založbe Trite, ki izdaja glasbo producentov .čunfe, Spiral Mind in drugih ustvarjalcev iz sfer instrumentalnega hip hopa, housa in bolj raziskovalne elektronike. 

https://soundcloud.com/snifsnifsnif/nics-kicks-mondjale-x-rochwald?ref=clipboard
https://radiostudent.si/glasba/dj-afterparty/rochwald

NIKSON

Niko Komac je 17-letni gimnazijec, ki vzporedno s šolo opravlja program Audio engineering na United Pop Academy, hkrati pa je že od otroštva aktiven plesalec hip hopa. Že kar nekaj let ustvarja svojo glasbo raznih urbanih žanrov. V lanskem letu je zmagal na prvem beatmakerskem tekmovanju v Sloveniji 7 To Beat, na letošnji ediciji pa zasedal sodniški stolček. Leto 2020 je bilo zanj uspešno tudi produkcijsko, saj je izdal svoj prvi EP pod okriljem založbe rx:tx. Veliko sodeluje tudi v različnih glasbenih in plesnih projektih kot Chorus, Cypher, Fusion with Myself, Fusion Reactor in drugih. Že nekaj let je aktiven tudi kot DJ na različnih hip hop plesnih battlih in drugih dogodkih.

https://rx-tx.org/album/lfo-ufo
https://soundcloud.com/nyksonovic

16:00 – 17:00 Beat making delavnica glasbe: Maschine
DJ Woo-d bo predstavil vsem nadebudnim producentom glasbe kako začeti in zapopasti proces ustvarjanja glasbe. Pridi in ustvari svoj komad!

16:00 – 18:00 Re:ciklarnica: Zapestnice in etuiji iz odsluženih zračnic
Počena zračnica na kolesu? Ne obupujte, tudi odslužene zračnice se lahko znova uporabijo! Na delavnici jih bomo rezali, šivali, vezali, spenjali … Nastale bodo barvite zapestnice in unikatni etuiji za mobitele. Ustvarjalno delavnico za mlade pripravlja Društvo GUMB.

17:00 – 18:30 1107: grafitarski in street art sprehod
Skupaj s šiškarco Katjo Pavlič se bomo peš odpravili po največji galeriji v mestu – ljubljanskih ulicah, kjer bomo iskali najboljše ulične stvaritve po šišenskem kvartu. Brezplačen grafitarski sprehod bo na unikaten način obelodanil pisano stran Šiške in prikazal raznovrstne oblike grafitov in street arta, še posebej pa bo izpostavil lokalne kruje in writerje. Dobili se bomo direktno v središču ustvarjanja novih stenskih poslikav – v podhodu pri Kinu Šiška.
Zaradi lažjega organiziranja, naprošamo vse, da se predhodno prijavijo preko obrazca na spletni strani.

18:30 – 19:00 Urbana Scena: Frestyle Cypher 

Energična in atraktivna plesno-gibalna intervencija in prikaz urbanih plesov na tradicionalen hip-hop način v izvedbi kreativnega kolektiva Urbana scena!

Navodila in priporočila organizatorja:

  • pridite le, če ste zdravi
  • dogodek bo potekal na zunanjem prizorišču, tj. na Trgu prekomorskih brigad, razdeljenem na neograjen (za dogodke v sklopu urbanega dogajanja) in ograjen del (sedišča na primerni razdalji za koncertno dogajanje)
  • skladno s prvim odstavkom 3. člena trenutno veljavnega Odloka o začasni splošni omejitvi oziroma zbiranja prepovedi ljudi v Republiki Sloveniji bomo število obiskovalcev v ograjenem delu omejili na 300 
  • obiskovalce prosimo za dosledno upoštevanje navodil in priporočil NIJZ (vzdrževanje razdalje, obvezna uporaba mask in razkuževanje rok ob vstopu v Kino Šiška) ter navodil osebja Kina Šiška in varnostne službe.

V primeru dežja bomo večerno dogajanje preselili v dvorano Katedrala z omejenim številom obiskovalcev, popoldansko dogajanje pa bo žal odpovedano.

Vstop prost. Podrobnosti programa in časovnico objavimo kmalu.

Organizacija: Kino Šiška, Mladi zmaji, Scena, Društvo GUMB, Knjižnica pod krošnjami, 1107 Klan, Radio Študent, Alternative Ljubljana / Inštitut za urbana vprašanja

Predvaja se…