Glasba

08. 12. 2020

Kino Šiška

SBO

spletni prenos koncerta

Les Enfants Terribles domače trap scene prekinjajo svoj odrski hiatus tipično. V času hiatusa sveta.

V tokratnem neposrednem spletnem prenosu se nam bodo pridružili ljubljanski SBO, zabavljači in depresivci, mučki provokatorji z (o)kultnimi predznaki. Obljubljajo dosleden prelet nad zapuščino, ki so jo ustvarili z leti; od družbene uzurpacije s “Tipi so pičke”, čez internet hite s “Saro Bezovšek”, do sentimentalnih obratov s komadi, kot so “Zvezde Granda” in “Trake ljubezni”. Obenem bo njihova vrnitev v Kino Šiška svečana in ekskluzivna napoved izdaje celovečernega albuma prvenca, ki bo letu 2021 odprl njegova velika vrata.

S pomenljivo prvonovembrsko izdajo plesne vizualizacije za komad “Psihonaut” so SBO začrtali svoj ustvarjalni obrat. Zvok se od 808-ovskih beatov obrača k plesnemu in progresivnemu poigravanju z žanri garagea, synthwavea, techna in housea, njihovo izjavljanje pa postaja vse manj ekstrovertno in vse bolj analitično. Spletni dogodek bo tako koncertna inscenacija zvočne tranzicije benda od bengerske kontroverznosti k plesni introspektivi. Nismo še zares zagotovi, ali napovedujejo lastno odraščanje in zrelost, ali gre za novo plast manipulativnosti s performansom.

Pod psevdonimom SBO se skriva izvirno ime benda – SMRT BOGA IN OTROK –, ki je na domači sceni odjeknil skupaj z globalno popularizacijo trapa. Po nizu postfaktičnih podvigov, medmrežnih hitov in pojavov na bizarni lestvici slovenskega YouTube trendinga so izdali svoj prvi mikstejp album v sodelovanju z dvojcem AMN (Heroina: Trake ljubezni, 2017), ki je kulminiral v oblikovanju psevdo-kolektiva GuapoGang in v izdaji zdaj že klasičnega Cypherja s Senidah na čelu. Po izdaji uradnega EPja z naslovom III (2018) je bend doživel notranjo, intimno krizo, ki jo je premlel v sodelovanju s Shaom, kar je botrovalo dvojni digitalni izdaji (Sheitan en plastique, 2018, in Matin avec sheitan, 2019) in koncertnemu povpraševanju po bendu. S povratkom k izvirnosti svojega zvoka so zaokrožili svoje mladostniško delovanje in ob izdaji poslednjega EPja (MMXV, 2019) poniknili. A očitno se bodo stvari spremenile. Drastično.

Organizacija: Kino Šiška

Predvaja se…