Glasba

19. 01. 2019

dvorana Katedrala

predstavitev nove plošče

SAME BABE

Domača zasedba Same babe, ki nas je s svojim posebnim pristopom do slovenske ljudske glasbe in poezije očarala že v Izštekanih in Cankarjevem domu, nam bo v Šiški predstavila svoj novi album, nedvoumno poimenovan Vražji bend.

Same babe so dragulj, ki ga bo zgodovina slovenske popularne glasbe uvrstila nekam med Ježka, Sepeta, Marka Breclja, Buldožerje, Ano Pupedan in slovenski pank. Bend, ki preprosto zveni.” Tako je spregovoril Jure Longyka (Val 202) in kdor je imel priložnost nabrušeni etno-šansonjerski sestav ujeti v živo, npr. ob kakšni od prejšnjih predstavitev plošč v Cankarjevem domu, ve, da je Longyka povedal po pravici. Potem ko je štiriglava zasedba ob uglasbitvah slovenskih pesnikov Janeza Menarta, Kajetana Koviča in Franeta Milčinskega – Ježka izdala tudi album avtorskega materiala, se tokrat predstavlja kot šesterica z razširjeno zvočno sliko.

Na zasedbini četrti polnopravni izdaji Vražji bend, njenem “prvem električnem albumu”,  tako najdemo vse od intimnih a cappella in akustično-minimalističnih skladb do polnokrvnega rocka, pogosto s primesmi jazza ter funka. Plošča je nastala ob gostovanju Samih bab v priljubljeni radijski oddaji Izštekani na Valu 202. Skupina se je namreč navezala na idejo “izštekanosti” v smislu posebnega intimega (ob)čutenja in se odločila, da se intimno razgali tako, da pred poslušalce razgrne zgodbo benda in njegovih članov – pa ne s starim materialom, temveč novimi skladbami in priredbami, ki so sedaj našle pot na novo ploščo. Na koncertni predstavitvi v Šiški se jim bodo pridružili tudi posebni gostje: pevka Maja Predatoria, pesnik Ervin Fritz in kantavtor Andrej Trobentar (Na lepem prijazni, 7 svetlobnih let). Pridružite se jim še vi.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže mojekarte.si.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…