Intermedija

21. 06. 2021

Kino Šiška

STREAM 5/8

(re)programiranje: UI

Boljši stroji za boljše ljudi: Kate Crawford

Kate je potovala po vsem svetu in obiskovala kraje, ki razkrivajo resnično ceno umetne inteligence kot ekstraktivne industrije, ki troši naravne vire, delo in ogromne količine podatkov. Pri tem si je tudi zamislila boljše načine razvoja in uporabe teh tehničnih orodij, ki opolnomočijo ljudi, da izboljšajo svoja življenja in skupnosti.

Streaming

Kate Crawford je publicistka, skladateljica, producentka in vodilna strokovnjakinja na področju družbenih implikacij umetne inteligence. Njeno delo se osredotoča na velike podatkovne sisteme, strojno učenje in UI v širših kontekstih zgodovine, politike, dela in okolja. Njen projekt Anatomy of an AI System z Vladanom Jolerjem je zdaj del stalne zbirke v Momi in londonskem V&A Museum, poleg tega pa je leta 2019 prejel Beazleyjevo nagrado za oblikovanje. Projekt Excavating.ai, pri katerem je sodelovala z umetnikom Trevorjem Paglenom, je prejel nagrado Ayrton, ki jo podeljuje Britansko društvo za zgodovino znanosti. Njena najnovejša knjiga je ATLAS OF AI: Power, Politics, and the Planetary Costs of Artificial Intelligence.

Kate je višja vodilna raziskovalka pri Microsoft Research New York, raziskovalna profesorica komunikacije in znanstvenih in tehnoloških študij na USC Annenberg ter gostujoča profesorica za UI in pravičnost na École Normale Supérieure v Parizu. Prav tako je gostujoča predavateljica na MIT-jevem Centru za državljanske medije in  višja sodelavka na Inštitutu za informacijsko pravo pri NYU. Je članica svetovalnih odborov Informacijskega programa Fundacije za odprto družbo Georgea Sorosa, umetniškega in tehnološkega inkubatorja NEW INC pri New Museum in nekaj znanstvenih revij, vključno z Big Data and Society. Je članica Sveta globalne agende podatkov za razvoj pri Svetovnem gospodarskem forumu in sopredsednica Sveta za masovne podatke, etiko in družbo. Njeno raziskovanje je bilo objavljeno v Nature, New Media & Society, Science, Technology & Human Values, Information in Communication & Society ter drugih znanstvenih revijah.

Priporočeno branje:
[Knjiga]: ATLAS OF AI: Power, Politics, and the Planetary Costs of Artificial Intelligence
[Instalacija]: Anatomy of an AI System
[Predavanje]: You and AI (Kraljeva družba)

Pogovor bo potekal v angleščini. Udeležba je brezplačna, registracije ni.

Organizacija in produkcija:
Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

V partnerstvu s:
Kino Šiška – Center urbane kulture

Za serijo:
Taktike & praksa

V okviru:
konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost

Predvaja se…