Glasba

29. 03. 2020

dvorana Katedrala

Piano Day 2020 – ODPOVEDANO

Shida Shahabi

Zaradi aktualnih pandemičnih razmer je dogodek odpovedan. Že kupljene vstopnice lahko vrnete preko eventim.si. Navodila so navedena spodaj.

VRAČILO KUPNINE ZA ODPOVEDANE IN PRESTAVLJENE DOGODKE

Na svetovni praznik sodobne klavirske glasbe Piano Day, ki ga je zasnoval Nils Frahm in katerega že peto leto zapored obeležujemo s KUD Kataman, bo po Hanii Rani, Gregu Hainesu, Petru Brodericku, Bowrainu in Roku Zalokarju gostja letošnje izdaje Shida Shahabi. Mlada pianistka in skladateljica je leta 2018 s svojim osupljivim albumskim prvencem Homes na cenjeni podzaložbi 130701 požela izjemno kritiško hvalo in se hitro uveljavila kot eno najvznemirljivejših imen žanra. Lani nas je navdušila na festivalu Pianopolis v Kranju, tokrat pa nam bo predstavila tudi svež material z novembra izdanega EP-ja Shifts.

Švedinja iranskega porekla Shida Shahabi je odraščala ob zvokih iranskega popa, MTV-ja in klasične glasbe, z učenjem klavirja začela pri 9 letih, s pisanjem lastnih klavirskih melodij pa takoj, ko je lahko začela skladati z obema rokama. Študij klasične glasbe je pozneje sicer zamenjala za likovno umetnost, a se zaradi njenega pomanjkanja neposrednosti in čustvenih vidikov kmalu vrnila h glasbi. Ustvarjala je zvočne instalacije, igrala z lokalnimi bendi in pisala glasbo za filme in predstave, a po letih razmišljanja o glasbi na intelektualen način je nov vir navdiha našla v čistem nasprotju.

Shidino intimno ambientalno raziskovanje prostora in časa v melodičnih klavirskih kompozicijah, napisanih in posnetih v njeni dnevni sobi, je predstavnike cenjene založbe FatCat Records oz. njene podzaložbe 130701, kjer so glasbo med drugim izdali tudi HauschkaMax Richter, Jóhann Jóhannsson in Dustin O’Halloran, prepričalo v izdajo njenega prvenca. Plošča Homes je izšla oktobra 2018 in bila s svojim prepletom klasične glasbe, elektronike, krautrocka in še katerega od Shidinih mnogih vplivov odlično sprejeta med kritiki – na Bandcampu so glasbenico npr. predstavili v svoji rubriki Bandcamp Daily, revija Future Music pa je album razglasila za “izjemno dovršeno, iskreno in ganljivo” izdajo. V živo se Shidi predamo marca.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.

Organizacija: Kataman in Kino Šiška.

Podprto s strani Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.

Predvaja se…