Glasba

29. 03. 2020

dvorana Katedrala

Piano Day 2020 – PRESTAVLJENO

Shida Shahabi

Na svetovni praznik sodobne klavirske glasbe Piano Day, ki ga je zasnoval Nils Frahm in katerega že peto leto zapored obeležujemo s KUD Kataman, bo po Hanii Rani, Gregu Hainesu, Petru Brodericku, Bowrainu in Roku Zalokarju gostja letošnje izdaje Shida Shahabi. Mlada pianistka in skladateljica je leta 2018 s svojim osupljivim albumskim prvencem Homes na cenjeni podzaložbi 130701 požela izjemno kritiško hvalo in se hitro uveljavila kot eno najvznemirljivejših imen žanra. Lani nas je navdušila na festivalu Pianopolis v Kranju, tokrat pa nam bo predstavila tudi svež material z novembra izdanega EP-ja Shifts.

Švedinja iranskega porekla Shida Shahabi je odraščala ob zvokih iranskega popa, MTV-ja in klasične glasbe, z učenjem klavirja začela pri 9 letih, s pisanjem lastnih klavirskih melodij pa takoj, ko je lahko začela skladati z obema rokama. Študij klasične glasbe je pozneje sicer zamenjala za likovno umetnost, a se zaradi njenega pomanjkanja neposrednosti in čustvenih vidikov kmalu vrnila h glasbi. Ustvarjala je zvočne instalacije, igrala z lokalnimi bendi in pisala glasbo za filme in predstave, a po letih razmišljanja o glasbi na intelektualen način je nov vir navdiha našla v čistem nasprotju.

Shidino intimno ambientalno raziskovanje prostora in časa v melodičnih klavirskih kompozicijah, napisanih in posnetih v njeni dnevni sobi, je predstavnike cenjene založbe FatCat Records oz. njene podzaložbe 130701, kjer so glasbo med drugim izdali tudi HauschkaMax Richter, Jóhann Jóhannsson in Dustin O’Halloran, prepričalo v izdajo njenega prvenca. Plošča Homes je izšla oktobra 2018 in bila s svojim prepletom klasične glasbe, elektronike, krautrocka in še katerega od Shidinih mnogih vplivov odlično sprejeta med kritiki – na Bandcampu so glasbenico npr. predstavili v svoji rubriki Bandcamp Daily, revija Future Music pa je album razglasila za “izjemno dovršeno, iskreno in ganljivo” izdajo. V živo se Shidi predamo marca.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.

Organizacija: Kataman in Kino Šiška.

Podprto s strani Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.

Predvaja se…