Glasba

25. 10. 2018

Katedrala

NIPPLEPEOPLE + BOJANA VUNTURIŠEVIĆ

koncert v okviru KUL abonmaja

Konec oktobra nas čaka dvojni paket regionalnih glasbenih senzacij, ki nezadržno nabijata milijone predvajanj na YouTubeu in sta s hudimi uspešnicami vsaka v svoji državi zaznamovali lansko glasbeno leto. Ne zamudite nastopa hrvaškega elektro pop dvojca Nipplepeople in najbolj svežega glasu srbskega popa, Bojane Vunturišević, ki nas je očarala že kot pevka Svi na pod!.

Zakrinkani zagrebški dvojec Nipplepeople že desetletje velja za eno največjih skrivnosti regionalne glasbene scene – ne le, ker zamaskirani pojavi tako dolgo že uspešno prikrivata svojo identiteto, temveč tudi, ker je kar težko razumeti, kako jima uspeva tako suvereno nizati všečen hit za všečnim hitom. V Šiški smo ju prvič spoznali kot posebna gosta na nastopu Lollobrigide februarja 2012, od takrat pa sta prestavila v višjo prestavo, tudi po zaslugi izjemnih uspešnic, kot je “Frka”.

Hrvaška pesem leta 2017, spoštljiva posodobitev izvirnika legendarne pevke Zdenke Kovačiček, izpod prstov Nipplepeople z enim očesom na vzvratnem ogledalu jadra v sodobne elektro pop širjave, in je še ena v vrsti singlov, ki dvojcu nabirajo YouTube oglede in razprodajajo dvorane po Balkanu. Perverzno veseli trip-hop komad “Broj”, po celem svetu remiksani “Sutra”, mojstrovina “Balkan Express”, ki se je ne bi sramovali Denis & Denis, in še kup drugih – vsi dokazujejo izjemen občutek za atmosferične elektronske napeve, ki grejo hitro v uho, ter disco punk nabritost, ki zasrbi v petah. Nič čudnega, da sta nastopila tudi že na vseh večjih festivalih v regiji – Exitu, Harteri, Terraneu, celo na uvodni izvedbi umaškega Sea Stara.

Podobno kot Nipplepeople, le nekoliko mlajše in južneje, je tudi srbska pevka Bojana Vunturišević z odličnim vokalom, edinstveno karizmo in izvrstnimi pop hitiči zaznamovala lansko balkansko glasbeno leto. Prvenec nekdanje pevke beograjske zasedbe Svi na pod!, poimenovan Daljine, je obveljal za pravi biser sodobnega popa in pevki navrgel primerjave z zvezdnicami, kot je Lorde. Hit “Kese, etikete” je en največjih srbskih hitov lanskega leta, videospot za “Noćni program” eden najboljših videospotov, plošča sama pa ena najboljših srbskih plošč leta. Kup presežnikov, ki v kombinaciji z Bojaninim prijetnim šarmom in neobičajno koreografijo na koncertu ne pusti nikogar ravnodušnega. Dvojni večer, ki ga res ne smete zgrešiti!

Vstopnice že v prodaji prek spleta.

Koncert je del osme edicije KUL abonmaja za mlade med 15. in 25. letom, v katerem 11 javnih zavodov združuje svoje produkcije z namenom mladim ponuditi raznoliko, kvalitetno in dostopno kulturno ponudbo. Pri skupni ceni 25 evrov si mladi lahko ogledajo 11 dogodkov (dva koncerta, štiri razstave, tri predstave in dva filma). Vpis poteka na blagajnah LGL in Kinodvora do 15. oktobra.

Organizacija: Kino Šiška.

Podprto s strani Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.

Predvaja se…