Vizualna umetnost

18. 11. - 11. 12.

Galerija DobraVaga

ZINE VITRINE

Niki Lapkovski: Ultimativne Bojevniške Psice®

razstava

vstop prost

Niki se v svojem zinu Ultimativne Bojevniške Psice® ukvarja s problematiko prisotnosti ženskega spola v gejmerski kulturi. Opozarja, da se je ta pojavila šele pred kratkim, ko smo dobili prve profesionalne gejmerke in igre, ki se vsaj za korak oddaljujejo od potencirano binarnih stereotipov in objektifikacij. 

V projektu Ultimate Warrior Bitches® so podobe “arhetipskega bojevnika” križane s svojimi nasprotji, z gubami, prsmi, vaginami in nečloveškostjo. Te bojevnice so pač psice z joški in celulitom, ampak niso zato nič manj nevarne. Niki zapiše: “Kaj imata skupnega Tekken 3 in feminizem? Nič! Zato so tu Ultimativne Bojevniške Psice®, da prefukajo vse mačote, ki jim niso pustili igrati njihovih gameboyev.”

Niki Lapkovski je novopečen magister oblikovanja vizualnih komunikacij z ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, ki svoj naziv poskuša utemeljevati z delom pri raznih grafično-oblikovalskih projektih. V zadnjih dveh letih največ sodeluje z zavodom Maska, za katerega trenutno oblikuje svojo peto številko istoimenske revije. V bolj neformalnem kontekstu tudi tetovira prijatelje in riše stripe. Dva kratka stripa sta bila leta 2020 objavljena v zborniku Komikaze. Ko na takšen ali drugačen način ne komunicira vizualno, to počne zvočno, in sicer v dvojcu Lovekovski, ki letos izdaja svoj prvi album. Njuno zvočnost je možno slišati tudi v predstavi Vse je v redu v režiji Nataše Živković, ki je imela premiero na letošnjem Mestu žensk.

Organizacija: Kino Šiška.

Vstop prost.
18. 11. – 11. 12. 2021

PCT POGOJI
Ob vstopu na prireditveni prostor v času javnih kulturnih prireditev je potrebno upoštevati veljavne javnozdravstvene ukrepe in s tem dokazila o PCT pogoju. Kot dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT se lahko predloži digitalno COVID potrdilo EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR (mobilna sporočila niso veljavna) ali se predloži drugo potrdilo oziroma dokazilo v skladu s predpisi, ki ga pristojna oseba preveri z vpogledom v to potrdilo oziroma dokazilo. Ob predložitvi katerega od navedenih dokazil je potrebno izkazati tudi veljaven osebni dokument.

Predvaja se…