Vizualna umetnost

04. 09. 2017 - 15. 09. 2017

Galerija Kamera

Nevena Aleksovski: NOW YOU ARE YOURSELF AND NOT YET YOURSELF

V sklopu mednarodnega zin poziva ZINE VITRINE se predstavlja vizualna umetnica Nevena Aleksovski s samostojno razstavo Now You Are Yourself and Not yet Yourself (slov. Zdaj si, kar si, a ne še ti). V seriji risb avtorica skozi ekspresiven, intimističen, fragmentaren likovni jezik tematizira krhkost določenih psiholoških stanj ter družbenih vlog.

V risbi raziskuje polja ironije, igrivosti, melanholije, tesnobe in odtujenosti. Preprosto, grobo črtno risbo dopolnjuje z barvnimi vstavki in poudarki ter z različnimi tehnikami ustvarja materialnost avtorske risarske poteze oziroma zapisa. Skozi prizmo osebnih, intimnih izkušenj obravnava relacijskost družbenih in osebnih odnosov, ponotranjenost posameznikovega vsakdana v primerjavi do globaliziranega sveta in fluidnost različnih identitetnih pozicij. Odnosi posameznika in družbe, človeka in narave, subjekta in objekta, realnega in imaginarnega se v risbah multiplicirajo skozi večpomenske likovne znake, vizualne rebuse, ki ponujajo različna branja, se tako izmikajo neposrednim interpretacijam ter preko obljube bližine vzpostavljajo distanco.

Razstavo bo umetnica pospremila z novoizdanim zinom istega naslova.

*

Program razstav, delavnic in zin čitalnice ZINE VITRINE, ki se nahaja v galeriji DobraVaga, vsako leto ustvarjalce_ke različnih profilov povabi k sodelovanju na mednarodnem zin pozivu, na katerem izmed prispelih prijav izbrani umetniki_ce realizirajo razstavo ali produkcijo zina ter širšo predstavitev svoje ustvarjalne prakse ali specifične ideje. Na lanskoletnem pozivu je po mnenju žirije med prispelimi predlogami izstopal zin vizualne umetnice Nevene Aleksovski Obljudenost (2016).

Utemeljitev žirije: Obljudenost je risarski projekt, ki odlično razume medij zina in fotokopije. Na prvi pogled preprost roza kompendij karakterne risbe, okornih čečkarij, nedokončanih ali prečrtanih motivov ter lebdečih besed razvije svojo dovršenost v kompozicijah prekrivanja, presevanja flomastra in učinkov, ki jih je mogoče doseči s fotokopiranjem, poigravanjem s črninami ter hotenim izrabljanjem napak. Avtomatizmi, naivni portreti, naključne vijuge, deli teles in abstrahirani šopki tako ustvarjajo uravnotežene spreade vzorcev in razpoznavnih motivov, ki zin zaokrožijo v celosten grafični izdelek.”

*
Nevena Aleksovski (1984) je leta 2008 diplomirala iz slikarstva na Akademiji umetnosti v Novem Sadu, leta 2014 pa magistrirala iz kulturologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Aktivna je na področjih risbe, slikarstva, ilustracije in umetniških zinov. Za svoj umetniški zin je leta 2016 prejela glavno nagrado v sklopu mednarodnega zin poziva ZINE VITRINE dvatwozwei. Svoja dela je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji, Srbiji, Nemčiji in na Hrvaškem. Letos je med drugim razstavljala v Mednarodnem grafičnem likovnem centru na skupinski razstavi Zini!, Sodobna zinovska produkcija, na skupinski razstavi Neki piše v Galeriji Vodnikove domačije ter v galeriji Alkatraz na skupinski razstavi Kaj je tvoje, nič ni tvoje!,  sodelovala pa bo tudi na letošnjem mednarodnem festivalu ilustracije 36 Mountains v Zagrebu ter na Bienalu neodvisne ilustracije v Kinu Šiška. Ukvarja se tudi s pedagoškim delom in sicer v galerijah ŠKUC in Alkatraz v Ljubljani. Leta 2016 je ilustrirala zbirko poezije Ljubica Rolanda Barthesa pesnice Ane Makuc, ki je bila nagrajena z Veronikino nagrado. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Organizacija Kino Šiška.

Predvaja se…