Ples/gledališče

08. 04. 2019 - 10. 04. 2019

Kino Šiška

MEDNARODNA KONFERENCA O REZIDENCAH V JUGOVZHODNI EVROPI #NORSE

mednarodna konferenca

Nomad Dance Academy in Kino Šiška s podporo Mestne občine Ljubljana in številnih lokalnih in mednarodnih partnerjev vabita ključne profesionalne akterje in regionalne predstavnike mestnih oblasti, da se nam pridružijo na tridnevni konferenci o mednarodni mreži rezidenc v polju sodobnih uprizoritvenih umetnosti, s posebnim poudarkom na sodobnem plesu.

Namen konference je izgradnja mreže rezidenc v Jugovzhodni Evropi kot primer modela institucionaliziranih in decentraliziranih središč za sodobni ples.

Živimo v časih, ko je mobilnost posameznih umetnikov postala evropski imperativ. Kljub temu, pa je Jugovzhodna Evropa v tem pogledu prej izjema kot pravilo. Zaradi pomanjkanja sistematičnega financiranja in infrastrukturnih primanjkljajev sodobni uprizoritveni ustvarjalci vse težje vzdržujejo profesionalne standarde svojega dela.

Kako lahko premislimo koncept rezidenc v takšnem lokalnem in mednarodnem kontekstu? Na kakšne način si lahko zamislimo dolgoročno podporo ter izmenjavo znanja, izkušenj in programov v Jugovzhodni Evropi? Ali lahko o mobilnosti razmišljamo onkraj konteksta prekarnega dela? Kako lahko rezidence naslovijo potrebe lokalnih ustvarjalcev in lokalnih skupnosti? Kako lahko iznajdemo nove načine skupnega upravljanja rezidenčnih programov med umetniškimi institucijami in nevladnimi organizacijami tako na lokalni kot tudi mednarodni ravni.

Konferenca bo potekala v angleškem jeziku, za prevod bo poskrbljeno. Prvi dan konference (8. 4.) in vse predstave z izjemo prve izvedbe participatornega performansa Davida Somlója Mandala 10. 4. ob 9.00 so odprti za javnost, ostali dogodki so za zaključeno skupino.

Program konference je objavljen na tej povezavi.

Organizacija: Nomad Dance Academy Slovenia in Kino Šiška s podporo Mestne občine Ljubljana.

Predvaja se…