Glasba

19. 08. 2021

dvorana Katedrala

.MOV: Zouj x Sarah Al Saleh x 5237

premiera glasbeno-gibalnega performansa

Vzhajajoči nemški hyperpop glasbenik ZOUJ v novem projektu v sklopu Liveurope rezidence združuje moči z umetnico Saro Al Saleh ter VJ-ko 5237. Eklektični glasbenik, čigar vsestranski talent in smisel za povezovanje umetniških praks so opazili tudi pri založbi City Slang, kanalu Adult Swim ter znamkah, kot sta Nike in Gucci, bo s slovenskima umetnicama pripravil interaktivni performans, ki bo skozi glasbo, gib in vizualne podobe preizkušal meje simbioze med ljudmi in tehnologijo. Dogodek bo potekal v sodelovanju s festivalom Grounded.

Je umetna simbioza oz. odnos med ljudmi in sodobnimi tehnologijami v svoji naravi negativen (parazitičen), nevtralen (komensalističen ali amensalističen) ali vzajemno pozitiven (mutualističen)? Odgovore na danes vedno bolj aktualno vprašanje bodo v štirih dejanjih iskali leipziški umetnik ZOUJ, slovenska VJ-ka 5237 in slovenska umetnica Sarah Al Saleh, ki bo nastopila priklopljena na digitalne senzorje, ki bodo vplivali na synthe okoli nje ter obratno. Z napravami bosta upravljala ZOUJ in njegov pomočnik, priča pa bomo Sarini neskončni borbi s stroji.

Odkar je ZOUJ oz. Adam A. Lenox kot frontmen noise rockerjev Lingua Nada leta 2019 obiskal Slovenijo, se je zanj spremenilo marsikaj. Z novim samostojnim projektom je krenil v drugo smer, v iskanje in razvoj zvoka oz. občutja sodobne pop glasbe, s tem pa pritegnil pozornost cenjene založbe City Slang, pri kateri je junija izdal svoj prvi mikstejp Tagat. Opazili so ga tudi pri blagovnih znamkah Nike in Gucci, ki so njegovo glasbo uporabili v svojih reklamnih kampanjah, njegove odbite videe pa je predvajal tudi kanal Adult Swim. ZOUJ pravi, da s svojim ustvarjanjem išče dušo v sintetičnih zvokih, pri tem pa ključen člen predstavljajo sodelovanja s širokim naborom glasbenikov, fotografov, režiserjev, animatorjev ter drugih kreativcev z vseh koncev in krajev.

Vsestranska slovenska umetnica Sarah Al Saleh se je z mladimi leti začela ukvarjati s hiphop in freestyle plesom ter se udeležila tudi številnih tekmovanj doma in na tujem. Na Srednji vzgojiteljski šoli, gimnaziji in umetniški gimnaziji (SVŠGL) v Ljubljani se je med drugim urila tudi v sodobnem plesu in baletu, po končanem šolanju pa se je posvetila oblikovanju hibrida med hiphopom in sodobnim plesom. V zadnjih letih kot Sahareya ustvarja tudi rap glasbo – ravno julija smo ji lahko ob podpori brata Sunny Suna prisluhnili pred Pritličjem –, nastopila pa je tudi kot ena glavnih igralk v mednarodno nagrajenem kratkem filmu Kukle Kesherović Sestre.

Stella Ivšek je intermedijska umetnica in oblikovalka, ki kot 5237 samostojno nastopa kot VJ-ka in je članica projekcijske dvojice BEAM TEAM (5237 x SMECH). Sodeluje s številnimi društvi, zavodi, festivali in ustvarjalci, kot so Terranigma, Lifecutter, Container Doxa in Pantaloons, njene vizualije pa med drugim redno krasijo tudi festival MENT Ljubljana.

VSTOP PROST

Dogodek bo potekal v skladu z veljavnimi javnozdravstvenimi ukrepi. Obiskovalke in obiskovalci morajo za vstop na prireditveni prostor izkazati PCT potrdilo.

Organizacija: Kino Šiška.

Podprto s strani Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.

Predvaja se…