Vizualna umetnost

12. 04. 2017 - 05. 05. 2017

zgornje preddverje

MLADA ŽENSKA UMETNOST V ŠIŠKI, prvi del

skupinska razstava

Mlada ženska umetnost združuje dva tandema in enajst samostojnih umetnic, ki segajo od bolj prepoznavnih imen sodobne slovenske umetnosti – npr. Sanele Jahić in Nike Autor, ki letos Slovenijo zastopa na Beneškem umetniškem bienalu –, pa vse do tistih, ki šele zaključujejo študij umetnosti in počasi, a vztrajno gradijo svojo prepoznavnost.

Na skupinski razstavi se bodo predstavile Urška Aplinc & Maja Burja, Nika Autor, Lea Culetto, Nina Čelhar, Živa Drvarič, Katja Felle, Sanela Jahić, Anja Jelovšek, Neža Knez, Dalea Kovačec, Jara Vogrič, Valerie Wolf Gang in Zavetišče za zavržene rastline. Kljub izredno zanimivi ponudbi umetniških vsebin, ki jih pri nas ustvarjajo vsi mladi umetniki ne glede na spol, se – zaradi hkratnega spoznanja, da so pri nas prav umetnice tiste, ki so prevzele vodilno vlogo pri ustvarjanju vidnejših umetniških del – zdi nujen in neizogiben pregled umetniške produkcije mladih avtoric, ki naglo in nepovratno odpirajo novo poglavje sodobne slovenske umetnosti.

Razstave nikakor ne smemo razumeti skozi enopomensko optiko naslova, saj gre v osnovi za odprto predstavitev, ki prevzema formo prečnega prereza nekega obdobja, ne da bi se pri tem obremenjevala z vlogo spola in naravo “ženstvene” umetnosti. Razstavljena dela združujejo številne koncepte, prakse, pristope, medije, formate, poetike in vsebine, ki med seboj oblikujejo zgovoren dialog, hkrati pa vzpostavljajo zanimiv odnos s svojim okoljem – z urbanim tkivom ljubljanske (in galerijske) četrti Šiška.

Pri projektu namreč sodelujejo ustanove, ki skupaj z GalerijoGallery tvorijo Galerijsko četrt Šiška in se trudijo vzpostaviti skupno identiteto kulturnega in fizičnega prostora Šiške. Galerija Kino Šiška, Univerzalni atelje uličnih umetnosti, Photon – center za sodobno fotografijo in MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti so razstavo Mlada ženska umetnost podprle ter svoje kapacitete ponudile kljub temu, da projekt ne sodi v njihov redni program.

Razstavo kurira vizualni umetnik in nedeljski kustos Žiga Kariž.

PROGRAM V KINU ŠIŠKA

19:00-20:00

Katja Felle v sodelovanju s članicami Koroškega medgeneracijskega centra
STOP – SEW – RESET
performans

Katja Felle pri svojem delu črpa iz osrednje vloge, ki jo v današnjem času zaseda digitalna podoba. Katja jo prezentira skozi mnoštvo dvojnosti, ki podobo neizogibno umeščajo tako v njeno kot v vsa naša življenja. Pričujoče delo Stop – Sew – Reset tako tematizira razmerja, kot so: red/motnja; analogno/digitalno; posameznik/družba; tradicija/sedanjost.

21:00

Neža Knez
TELESA NA PODSTAVKIH, drugi del (prvi del se bo začel ob 20:00 v GalerijaGallery)
dogodek

“Akcija in ostanek po njej preizprašujeta težko ulovljive aspekte umetniškega dela – komunikacijo, smisel in publiko. Na nek način poskušam združiti svojo osebno preteklost – kot bivša športnica – s sedanjostjo, ki me je pripeljala do drugačnega doživljanja tega športa, in vse to prikazati skozi samosvoj umetniški izraz.” – Neža Knez

Organizacija: GalerijaGallery v sodelovanju z Galerijsko četrtjo Šiška.

Predvaja se…