Glasba

06. 03. 2019

dvorana Komuna

predstavitev novega albuma

LEON MATEK Z GOSTI

Po sedmih letih ustvarjalnega premora se domači kantavtorski dragulj Leon Matek vrača s svojim tretjim samostojnim albumom poetičnega naslova Srce imaš tako veliko, za katerega je zbral številčno zasedbo izvrstnih glasbenikov in pevcev, ki ga bodo spremljali tudi na odru.

Kantavtor Leon Matek se je na slovenski glasbeni sceni pojavil konec osemdesetih let prejšnjega stoletja z rokovsko skupino Prepozno za krokodile. Svojo pot je nadaljeval z Mirkom Seškom v tandemu in kasneje skupini Juhej in Vuhmepiš, ki je bila v devetdesetih “glasnik danes precej razširjene mešanice folk kantavtorstva, aluzij na ljudske viže, rocka, bluesa in še česa” (Radio Študent). Sledilo je triletno muziciranje v duetu LeonzMinko z bosansko harmonikašico Hazemino Đonlić, potem pa je leta 2007 Matek z albumom Zrno stopil na solistično pot. Nadaljeval jo je z leta 2011 izdanim albumom Most, na katerem je ob kitari igral tudi orientalsko glasbilo saz baglama, s katerim je svojo glasbo obogatil s pridihom in teksturami Balkana ter Orienta.

Na Matkovem novem albumu Srce imaš tako veliko najdemo “lepo število izjemnih pesmi, ki poslušalca osvojijo bodisi z bolečo iskrenostjo bodisi s šaljivo zajebancijo, a hkrati album ponuja tudi premišljeno sestavljeno celoto, ki spretno povezuje trpko in veselo plat človeškega bivanja … pa še marsikaj vmes” (Radio Študent). Kantavtorju se bodo marca na odru pridružili Marjan Gradišar (bas, spremljevalni vokal), Sergej Ranđelović (bobni), Danijel Bogataj (violina), Jaka Kastelic (harmonika), Bogdan Kreščišin (oboa), Uroš Razpotnik (klarinet), Kristijan Jesih (trobenta) in Miha Nemanič (spremljevalni vokal).

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže mojekarte.si.

Organizacija: Kino Šiška. Koncert je del spremljevalnega programa 22. Pripovedovalskega festivala.

Predvaja se…