Glasba

23. 10. 2018

dvorana Komuna

LAUREL

+ Zala Kralj & Gašper Šantl

Oktobra nas obišče vzhajajoča mlada pevka in kitaristka Laurel, ki je s svojo hipnotično intenzivnostjo prevzela britansko indie sceno. Njen samosvoj zvok umeščajo med Florence + The Machine in Anno Calvi, pri podzaložbi Ninja Tune pa je avgusta izšel njen prvenec, zagotovo ena najbolj vročih izdaj letošnjega poletja. In par mesecev pozneje bo že pri nas! S svojim prijetnim elektronskim dream popom in markantnim vokalom se ji bosta pridružila sveža varovanca priznane mednarodne založbe Universal Music Group, Zala Kralj & Gašper Šantl.

Ko je leta 2013 britanska mladenka Laurel iz svojega spalničnega studia pokukala s prvo verzijo skaldbe “Blue Blood”, je nemudoma razvnela glasbeno blogosfero. Od takrat jo pot vodi samo še strmo navzgor, prek treh vrhunskih EP-jev, pogodbe s podzaložbo priznane založbe Ninja Tune, razprodanih turnej po domovini, pohval s strani Annie Mac, Zanea Lowea, Spotifyja in The Guardiana ter partnerstva z modnimi znamkami, kot so Burberry, Levi’s in Vans, vse do težko pričakovanega samostojnega prvenca Dogviolet, avgusta letos.

Na njem naslednje veliko ime britanskega indie popa razgali grenko-sladko manijo prave ljubezni. S svojim intimno izraznim glasom in vintidž obarvano kitaro pronicljivo milino izvajalk, kot sta Lana Del Rey in Florence + The Machine, odeva v mračne nianse, ki se jih ne bi branili niti Anna Calvi ali Austra. Oktobrski nastop zna biti ena zadnjih priložnosti, da Laurel ujamete v živo, preden eksplodira na svetovni ravni, zato ga vsekakor ne gre zamuditi.

Zala Kralj & Gašper Šantl sta se širši javnosti prvič predstavila z uspešnico “Valovi”, ki je obveljala za domačo skladbo lanskega leta – to je potrdil tudi prejem glasbene nagrade zlata piščal. Njegov pretanjen, čuten elektronski pop in njen očarljivo zasanjan glas, ki ga je Mladina primerjala z “ameriško ikono dream popa Hope Sandoval in ki je zazvenel tudi na letošnjem MENT Ljubljana, sta pač kot narejena drug za drugega. Od izida skladbe “Valovi” sta napisala še nekaj komadov, obredla slovenska prizorišča in pripravila tudi nekaj finih priredb, v času najave je najnovejša novica njun podpis pogodbe z velezaložbo Universal Music Group, do nastopa v Šiški pa obljubljata še nov single.

Vstopnice v prodaji prek spleta.

Organizacija: Kino Šiška.

Podprto s strani Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.

Predvaja se…