Glasba

01. 03. 2018

dvorana Komuna

LAUREL HALO + WARREGO VALLES

+ Nulla

Iz Berlina, kjer s svojo samosvojo, nekonvencionalno elektronsko glasbo redno polni klubska plesišča, v Slovenijo prvič prihaja Hyperdubova varovanka Laurel Halo. Predstavila nam bo svojo tretjo ploščo Dust, po mnenju revije Rolling Stone eno najboljših elektronskih plošč preteklega leta. Večer bo zaokrožila premierna predstavitev dolgometražnega prvenca domače dvojke Warrego Valles, Botox, na ta dan izdanega pri založbi Kamizdat.

Ameriška producentka Laurel Halo, ki s poreklom iz Michigana in prebivališčem v Nemčiji v sebi združuje dve od najbolj plemenitih elektronskih tradicij, berlinsko in detroitsko, je po nizu dobro sprejetih EP-jev nase prvič resneje opozorila s prvencem Quarantine. Album je častitljiva revija The Wire razglasila kar za ploščo leta 2012, omenjena publikacija pa s slavospevi ni varčevala niti pri avtoričini tretji plošči Dust, prav tako izdani pri založbi Hyperdub. Novi izdelek je navdušil tudi druge recenzente, npr. pri Tiny Mix Tapes, Drowned In Sound, Mixmag, The Guardian, Rolling Stone, Resident Advisor in The Quietus, glasbenici pa prinesel tudi prvi Boiler Room set.

Nova plošča, ki jo je sama označila za svojo najbolj vzneseno, predstavlja odmik od bolj poljudnih plesnih strategij Laureline prejšnje polnopravne izdaje Chance of Rain. Album, posnet v prostranem newyorškem centru eksperimentalnih umetnosti EMPAC, ohlapno plava v house vodah, ki jih kalijo tolkalski in R&B elementi, raztelešen vokalni brikolaž, pa tudi znanstvenofantastični utripi kot iz romanov Phillipa K. Dicka. Pri ustvarjanju plošče je sodeloval še kup drugih glasbenikov, med drugim tudi Julia Holter in $hit and $hine. Rezultat je ekstatično ezoteričnih 40 minut elektronike, ki črpa s široke žanrske palete, Laurel Halo pa uveljavlja kot eno najbolj naprednih producentk elektronske glasbe ta hip.

Članici dua Warrego Valles sta producentka Nina Hudej in glasbenica ter vokalistka NinaBelle, uveljavljeni didžejki, organizatorki in zagovornici enakih priložnosti ter raznolikosti na elektronski glasbeni sceni. Nino Hudej so leta 2013 pri Vibe Magazine opazili kot eno izmed najboljših 12 ženskih producentk techna, pred kratkim pa je bila uvrščena na seznam izbranih glasbenikov za leto 2018 pri evropski platformi SHAPE. NinaBelle je klasično izobražena flavtistka, ki je diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo, po študiju jazz improvizacije v Rotterdamu pa je kot didžejka, vokalistka, piska in producentka nadaljevala raziskovanje elektronskega večzvočja.

Kot Warrego Valles sta avtorici z le nekaj nastopi, videospoti in malo ploščo Location Off v preteklem letu dodobra razburkali slovensko elektronsko podtalje, marca pa nam bosta predstavili svoj dolgometražni prvenec Botox. Plošča, ki mimo trendov podaja edinstveno in napredno elektronsko glasbo, bo izšla pri spletni založbi Kamizdat, v živo pa ji bomo imeli prvič čast prisluhniti v Kinu Šiška.

Nulla izziva s tršimi hladnimi zvoki electra in techna, jezdi rodeo pelvičnih basov in trenira sonično vrvohodstvo med plesnim voajerstvom in hardcore eksperimentalo.

Organizacija: Kino Šiška in Kamizdat.

Predvaja se…