Glasba

18. 01. 2018

Katedrala

KREATOR + VADER

+ Dagoba

V Ljubljano se vrača največje ime nemškega thrasha, Kreator, ki se mu je na turneji pridružila ena najpomembnejših institucij evropskega death metala Vader ob 25. obletnici svojega ultimativnega albuma. Ogreli nas bodo Francozi Dagoba z masivnim zvokom močnega groova in industrial pridiha.

Kreator je zasedba, ki je slovenskemu občinstvu ni potrebno posebej predstavljati. Redni gostje naših odrov so naokoli že nekje od začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja. Bend deluje pod neutrudno taktirko Milleta Petrozze in velja za največje ime nemškega thrasha. Prve albume, ki štejejo med izdelke, ki so nesporno vplivali na nastanek black metala, je zaznamovala prvobitna surovost, zvok zasedbe pa se je z leti spreminjal in držal korak s časom. Kreator je ena redkih “starih” skupin, ki je z leti obdržala svoje tradicionalne privržence, hkrati pa stalno nabirala nove. Ravno dejstvo, da prepriča tudi mlajše generacije, jo že leta drži na vrhu metalskega Olimpa. V Ljubljano se bend vrača s 13 studijskimi albumi za pasom in opusom, ki obljublja nepozaben set. Takega, kot smo od Kreator vajeni že od nekdaj.

Na turneji se Kreator pridružujejo njihovi kolegi z založbe Nuclear Blast, Vader, ki so naokoli že od daljnega leta 1983. Po številnih menjavah v zasedbi so počasi opustili svoj heavy/speed zvok in se podali v vode ekstremnega metala. Pozornost mednarodne metal scene so pritegnili z demom Morbid Reich (1990), ki še danes velja za najbolje prodajani demo v zgodovini death metala. Ta jim je prinesel pogodbo z založbo Earache in pod njenim okriljem so izdali The Ultimate Incarnation. Album jih je dokončno ustoličil na samem vrhu evropskega death metala, z videospotom za “Dark Age” pa so postali prvi poljski bend, ki se je pojavil na MTV.

The Ultimate Incarnation praznuje 25 let in Vader bodo jubilej na turneji proslavili s setom posvečenim prav temu albumu. V Kinu Šiška nas tako čaka poslastica za vse ljubitelje old-school death metala. Tega ne smete zamuditi: ena najpomembnejših institucij evropskega death metala s svojim ultimativnim albumom!

Nalogo ogrevanja odra in občinstva so na tej turneji dobili francoski Dagoba, ki predstavljajo svoj sedmi album Black Nova. Sveži varovanci založbe Century Media ne skrivajo vpliva, ki so ga na njih pustili velikani ameriškega metala devetdesetih let prejšnjega stoletja – Pantera, Machine Head in Fear Factory. Rezultat je masiven zvok zasedbe z močnim groovom in industrial pridihom.

Organizacija: MH Concerts.

Predvaja se…