Glasba

11. 05. 2023

dvorana Komuna

HENGE + NEMANJA

koncert

Maja nas bo zadela dvojna doza zvočnega sevanja vesoljskih razsežnosti. Nezemljani Henge, ena najboljših koncertnih zasedb v znanem vesolju, prinašajo svoj »kozmični šund« v Šiško za noč rejversko navdahnjene prog rock zabave. Pridružil se jim bo nemanja, eden najbolj obetavnih mladih izvajalcev v regiji, ki iz zakladov preteklosti kuje zvok disko prihodnosti.

Vesoljski zabavljači Henge navdušujejo občinstva po Evropi, odkar so pred sedmimi leti pristali na planetu Zemlja. Njihovi iskrivi nastopi v živo so jim prinesli naziv najboljšega koncertnega benda po izboru Independent Festival Awards, od takrat pa so še utrdili svoj sloves z dvema hvaljenima albumoma, številnimi turnejami in rednimi nastopi na glavnih festivalskih odrih.

Njihova glasba se izmika definiciji, zavzema pa prostor med rejvi in prog rockom, za katerega nihče ni vedel, da obstaja. Je energična, subverzivna in poživljajoče igriva, veselo se podaja v psihedelične ravnine, »kamor ni šel še nihče«. Henge širijo sporočilo upanja, ki poslušalce v enaki meri zabava in povzdigne.

Vesoljcem se bo pridružil nemanja, hvaljen projekt Hrvata Luke Šipetića, ki smo mu lahko ob podpori benda in vizualij v Ljubljani med drugim prisluhnili na festivalu MENT Ljubljana ter pred nastopom Kikagaku Moyo.  Leta 2019 izdani instrumentalni album Tarot Funk, s katerim se je Šipetić poklonil tajskemu funku, afrofunku, anatolskemu rocku iz sedemdesetih in kamboški psihedeliji iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, se je bliskovito razširil po svetovni blogosferi. Izpostavljen je bil v rubriki Bandcamp Weekly, ki promovira nove glasbene upe na Bandcampovi domači strani, ter se znašel na lestvicah najboljših plošč leta širom Evrope.

Naslednik Cosmic Disco, osredotočen na disko sedemdesetih let prejšnjega stoletja, cumbio, jugoslovanski funk, afrobeat in libanonski disko, je nadaljeval z uspehom in naletel na pozitivne odzive tako občinstva kot kritikov – med drugim se je znašel tudi v eni najuglednejših revij, posvečenih glasbi sveta, britanski Songlines. Nemanjina glasba, ki zvok prihodnosti oblikuje iz elementov preteklosti, vas bo zagotovo pripravila do plesa.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.

Organizacija: Kino Šiška.

Podprto s strani Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi. Platforma Liveurope je sofinancirana s strani programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Predvaja se…