Glasba

13. 04. 2019 - 13. 04. 2019

Kino Šiška

FESTIVAL TRESK #10

festival

Ob 50. obletnici Radia Študent tudi Festival Tresk praznuje svojo jubilejno deseto edicijo. Pripravlja se bogat mednarodni koncertni program, ob njem pa sejem glasbenega založništva, na katerem se bodo predstavile številne domače in po novem tudi tuje neodvisne založbe. Ne bodo umanjkale niti kreativne glasbene delavnice, okrogle mize ter podelitev nagrad zmagovalcem natečajev.

GLASBENI PROGRAM @ KINO ŠIŠKA:

Cheb Gero (Akuphone Records, FR)

Drone Emoji (ŠOP Records, SLO)

FFX (Napp Records, Jet Jam, SLO-NL)

Jan Kinčl & Regis Kattie (PDV Records, HR)

Jinho Jinza (God Bless This Mess Records, SLO)

KALU & The Gradient (Stiropor, SLO)

Lynch (SLO)

OYGN – MITO & YNGFirefly (SLO)

ŠećeЯ (Balkan Veliki, HR)

Teresa Rotschopf (comfortzone, AT)

& more!

 

AFTER TRESK #10 @ KLUB K4: GIBANICA x TRESK

Uradni after koncertnega dela se bo zaključil v Klubu K4 in na projektu Gibanica, ki z rednimi dogodki in izdajami kompilacij podpira domače glasbene ustvarjalce, producente in didžeje.

Blaž (Live) (SLO)

Terranigma (SLO)

Šuljo (SLO)

DVS (SLO)

VJ: 5237 (SLO)

 

GLASBENO SEJMIŠČE

Na sejmiščnem delu festivala se bodo poleg domačih založnikov predstavile tudi nekatere regionalne neodvisne založbe. Sejmišče bo potekalo v popoldanskem času, spremljal pa ga bo tudi glasbeni program, ki bo ob zaključku poskrbel za vezivno tkivo med sejmiščem in koncertnim programom. Svojo udeležbo na festivalskem sejmišču so doslej potrdile sledeče založbe:

Akuphone (Paris, FR) / comfortzone (Wien, AUT) / God Bless This Mess records (SLO) /  Geenger Records (Zagreb, HR) / Interstellar Records (Wien, AUT) /  Kamizdat (SLO) / KAPA Records (SLO) / low income $quad (HR) /  PDV RECORDS (HR) / Pozitivan ritam (Zagreb, HR) / Slušaj Najglasnije – Listen Loudest (Zagreb, HR) / STIROPOR (SLO) / ŠOP Records (SLO) / ZARŠ Records (SLO) / Moonlee Records & MORE

 

KONFERENČNI PROGRAM

Konferenčni del Festivala Tresk bo najprej namenjen zagatam malih in srednje velikih založnikov. Zastavljali si bomo vprašanja, na kakšen način si različne založbe zagotavljajo vire financiranja, kako svoje varovance in varovanke širijo do poslušalcev, ob tem pa primerjali, kako se s tem soočajo različni profili glasbenih založb na lokalnem in mednarodnem nivoju. Kasneje v popoldnevu bomo okroglo mizo posvetili tudi neodvisnim radijskim postajam in s predstavniki iz Francije, Avstrije in Zagreba prevpraševali vlogo študentskih in neodvisnih radiev danes.

 

DELAVNICE

Na festivalu bo potekalo več delavnic. Najprej predstavljamo delavnico glasbene produkcije na prenosnih napravah, ki jo bo za udeležence vseh starosti priredil legendarni štajerski bitmejker Andrija Šulić – Šuljo. Udeleženci se bodo naučili produciranja lastne muzike na prenosnih telefonih, tabličnih računalnikih in drugih prenosnih aparaturah. Drugo delavnico bo pripravila ekipa mariborske Vinilfabrike s svojo premično enoto za izdelovanje vinilov, ki bo namenjena mladostnikom. Udeleženci te delavnice bodo spoznali osnove analognega zapisa zvoka, tehnike izdelave vinilnih plošč, na koncu pa bodo tudi sami izdelali priložnostni vinil, na katerem se bodo znašli njihovi lastni umetniški in drugi prispevki, ustvarjeni tekom delavnice.

 

NATEČAJI

Radio Študent vsako leto pred začetkom festivala razpisuje tudi natečaje za najbolj kreativno in inovativno podobo albuma, za najboljšo fotografijo s koncertnih prizorišč in za najboljšo plakatno podobo glasbenega dogodka. Ob jubilejni ediciji festivala smo dodali dve novi kategoriji, ki sta namenjeni do sedaj še neraziskanima natečajnima področjema. Prva je namenjena videospotom, druga pa inovativnim pristopom k oblikovanju in oglaševanju dogodka, ki nadgrajujejo plakatno oglaševanje. Razstavo izbranih finalistov natečaja s predvajanji videospotov bo pospremila tudi slovesna razglasitev rezultatov!

 

O TRESKU

Festival Tresk je svojo premierno izvedbo doživel leta 2010, ko je skupina sodelavcev Radia Študent organizirala prvi obračun glasbe in založništva z namenom povezovanja in promoviranja glasbenega založniškega kroga, ki vključuje glasbenike in vizualne ustvarjalce, založnike, distributerje, organizatorje, medije in seveda poslušalce in podpornike. Model festivala, na katerem se pod enim dežnikom združi koncerte, pogovore, glasbeno sejmišče fizičnih nosilcev in jim doda še glasbeno obarvane delavnice, se je to desetletje nadaljeval in letos obeležuje jubilejno deseto izvedbo, ki jo bo v svojem drugem dnevu proslavil s celodnevnim sobotnim dogajanjem v Kinu Šiška!

Organizacija: Radio Študent v koprodukciji s Kinom Šiška in Klubom K4.

Predvaja se…