Glasba

18. 05. 2017

dvorana Katedrala

DISCIPLIN A KITSCHME

+ Igralom

Disciplin A Kitschme – opet! Legendarna srbska zasedba se je v zgodovino zapisala kot ena najboljših in najvplivnejših regionalnih skupin vseh časov, ob tokratnem obisku pa bo svoj sloves utrjevala s predstavitvijo najnovejšega studijskega izdelka, “novega triumfa najbolj izvirne zasedbe na področju nekdanje Jugoslavije”, kot je album Opet. označila Muzika.hr. Premierno pri nas pa se bo predstavil eden najzanimivejših bendov nove srbske scene – samooklicani hillbilly afro-funk trio Igralom z zmesjo energične americane in zahodnoafriških godb.

Skupina Disciplin A Kitschme je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja nastala kot eden od odvodov vplivne, a hitro razpadle zasedbe Šarlo Akrobata, s svojim neumornim zvočnim raziskovanjem in poudarjeno ritmično repeticijo pa je pustila nezgrešljiv pečat na poznejših generacijah glasbenikov, od Ramba Amadeusa do Repetitorjev, ter ob tem z vsako novo izdajo in glasbenim obratom obogatila svojo lastno zapuščino.

Najnovejši tak primer je po besedah Mladine “še zmeraj brezkompromisen” album Opet. Ustanovitelj skupine Dušan Kojić – Koja, zahvaljujoč veščemu ravnanju z bas kitaro pogosto označen za balkanskega Jimija Hendrixa, s pomlajeno zasedbo tudi globoko v četrti dekadi delovanja ni izgubil ostrine, s katero prek minimalističnih, a inteligentnih parol napada pasiven ustroj sodobnosti. “Dobro utečena mašina”, kot je ob enem prejšnjih disciplinarnih obiskov zapisal Radio Študent, mu ob tem nudi čvrsto podporo pri izražanju svoje punk vizije prek pošastno prepričljivega križanca jazza, punka in psihedelije. Če kdo ni pozabil na rokenrol, je to Disciplin A Kitschme.

Za ogrevanje nog in eklektično popolnost večera bo poskrbel mlad niški trio Igralom, ki zahodnoafriški način igranja strunskih glasbil, t. i. assouf, cepi z bluesom in rokenrolom, prepletenim z globokimi bas linijami. Rezultat je energična mešanica različnih kultur, kljub kratki skupni poti – zasedba je nastala konec 2015 – pa je trojica že izdali prvi album in si oder delila z izvajalci, kot so Artan Lili, Matushka, Repetitor in seveda Disciplin A Kitschme.

Organizacija: Kino Šiška.


Podprto s strani 
Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.

Predvaja se…