Glasba

13. 11. 2019

dvorana Komuna

CON-FRONT

dokumentarni film in avdiovizualni performans 

Po premieri v Franciji in Belgiji se bo mednarodni projekt CON-FRONT ustavil tudi v Kinu Šiška s projekcijo dokumentarnega filma Hey, Youth! in avdiovizualnim performansom.

Mednarodni koprodukcijski projekt CON-FRONT združuje osem mladih slovenskih, belgijskih, francoskih in severno makedonskih glasbenikov ter vizualnih umetnikov. Slednji so pod vodstvom belgijskega glasbenika Mathijasa Bertla pripravili avdiovizualni performans, zvočno in vizualno podobo pa je režiserka Chiara Caterina uporabila tudi v krajšem dokumentarnem filmu Hey, Youth!.

Gre za umetniško ustvarjanje na temo vojn in njihovih posledic. Glavno vlogo v zgodbi imajo vojni begunci vojn, ki so se zgodile pred 100 leti in tistih, ki se dogajajo danes. Tako dokumentarni film kot avdiovizualni performans bodo mladi ustvarjalci predstavili v Kinu Šiška. Pri projektu so poleg glasbenika Sama Vovka in vizualne umetnice Neli Maraž sodelovali še glasbeniki Joana Risteska, Martina Barakoska, Koen Quintyn in Baptiste Roger ter vizualni umetnici Loup Blaster ter Aïlien Reyns.

Hey, Youth!, dokumentarni film, 30’

Evropa leta 2018.

Sto let je minilo od konca prve svetovne vojne. Osem mladih umetnikov je bilo izbranih za sodelovanje v skupnem projektu, ko so svoj čas preživljali v Belgiji, Franciji, Sloveniji in Severni Maledoniji ter se podali po sledeh vojnih front. Prva svetovna vojna je bila vzrok za migracije milijonov civilistov ter ustvarila prvo tako obsežno begunsko krizo v Evropi.

Avdio-vizualni performans, 40’

Različna čustva, ki spremljajo ljudi v begu iz konflikta, so raziskana v desetih dejanjih, kjer se zgodovina odlično sooča s sedanjostjo. CON-FRONT subtilno prepleta terenske posnetke, arhivsko gradivo, animacijo in video v čudovito enoto, podprto z glasbo, ki jo lahko označimo kot post-rock, elektronska, neoklasicistična in kinematografska. Meje zbledijo, žanri se topijo, posamezne zgodbe preteklosti in sedanjosti se kristalizirajo v bolečo univerzalno resničnost. Zgodovina se še naprej neusmiljeno ponavlja; kar se nam zdi, da je za vedno izginilo, lahko ponovno postane pereče vprašanje.

Sodelujoče umetnice in umetniki:

Mathijs Bertel (BE): umetniški vodja, violina (Ansatz der Maschine)

Samo Vovk (SI): električni bas, vokal, akustična kitara (Perpetuum Jazzile, Kreativo)

Martina Barakoska (MK): bobni, tolkala (DUPER, King’s Peach,Emilija Slavkovska)

Joana Risteska (MK): električna in akustična kitara (One, two, three – 103)

Koen Quintyn (BE): klavir, elektronika (Tessa Dixson, St. Grandson)

Baptiste Roger (FR): elektronika (NUMéROBé)

Aïlien Reyns (BE): vizualno oblikovanje (Tripot, Tracking the Subject)

Neli Maraž (SI): vizualno oblikovanje (‘Kristjan’, ‘What remains’)

Loup Blaster (FR): vizualne slike v živo, vizualno oblikovanje (‘Al hurriya, Freedom’, DECAMPER)

Chiara Caterina (IT): režiserka dokumentarnega filma z naslovom “Hey Youth!”

David Tabary: avtor fotografije,

Spletna stran projekta: http://con-front.eu

Vstop prost. 

Evropski projekt  je podprt na EU Programu Ustvarjalna Evropa in kulturne institucije Le Fresnoy iz Francije.

Organizacija: Fundacija Poti miru v Posočju, Le Grand Mix (Francija), Muziekclub 4AD (Belgija), MKC (Makedonija) in Kino Šiška.

Predvaja se…