Ples/gledališče

24. 06. 2021

Kino Šiška

MILAN TOMÁŠIK & DIVADLO ŠTÚDIO TANCA

Besi

slovenska premiera plesne predstave

Glavna inspiracija za nastanek BESI je tema lepote. V ustvarjalnem procesu so se avtorji ukvarjali z zgodovinskim razvojem dojemanja lepote in s številnimi vprašanji, ki izhajajo iz tega iskanja: kako danes razumemo lepoto? Kaj je danes zares lepo? Kakšna je vrednost lepote v času relativiziranih vrednot? Ali občutek za lepoto vpliva na strukturo družbe in človeških odnosov?

Iz teh in podobnih vprašanj ter predvsem iz iskanja njihovih odgovorov avtorji ustvarijo tematski mozaik – jedro predstave. Uprizoritev o lepoti, pa tudi o grdosti in demonih (besih) v nas, ki so jo sposobni uničiti. Eden od navdihov ustvarjalcem je bil Roman de la Rose – francoska srednjeveška pesniška zbirka, cvetoča z metaforami in alegoričnimi prizorišči, ki je vplivala na ustvarjanje koreografije in vizualnega vidika inscenacije.

Sodobno plesno potovanje priznanega koreografa Milana Tomášika, njegove ekipe in mednarodnega plesnega ansambla Divadlo Štúdio tanca o iskanju bistva lepote. Ovinkasta cesta, polna bližnjic, slepih ulic in ostrih zavojev.

Umetniška ekipa:

Milan Tomášik / koreografija

Jakub Mudrák / režija, dramaturgija in glasba

Ivana Macková / scenografija in kostumi

Ján Čief / oblikovanje svetlobe

Plesalci in plesalke / umetniški ansambel Divadlo Štúdio tanca

Tibor Trulik (Slovaška)

Michaela Mirtová (Slovaška)

Jason Yap (Malezija)

Laura Carolina Garcia (Čile)

Bartosz Przybylski (Poljska)

Julie Charalambidou (Ciper)

Organizacija: Kino Šiška

Predvaja se…