Glasba

12. 03. 2020

dvorana Katedrala

ARTAN LILI – PRESTAVLJENO

+ Infected

Ena najbolj navdušujočih novodobnih zasedb regionalne glasbene scene, beograjska noise pop četverica Artan Lili, se končno vrača v Ljubljano. Ob prvem nastopu v Kinu Šiška nam bo z vizualno podporo priznanega srbskega umetnika poleg poznanega materiala s prvih dveh odličnih plošč predstavila tudi sveže skladbe s prihajajočega novega albuma. Ogreli se bomo s špilligaškimi pop rock prvaki Infected.

Ko se govori o novih glasbenih silah na Balkanu, je beograjska skupina Artan Lili v zadnjem času zagotovo ena najpogosteje omenjenih. Ne le zato, ker je v bendovem izrazu čutiti duh nostalgičnih ex-Yu biserov, kot so Ekatarina Velika, Disciplin A Kitschme in Obojeni program, temveč tudi po zaslugi neumorne avtorske vneme, inovativnega principa izdajanja plošč singel za singlom ter z dodelanimi videospoti, in predvsem – izvrstne glasbe. Preprosto povedano, leta 2013 osnovana skupina z vsako novo skladbo razkrije nov delček sebe, izviren, nabit z mladostno energijo in speven, četudi nikoli ustvarjen na prvo žogo.

S takim smislom in jasno vizijo glede svoje glasbe ni nič čudnega, da so Artan Lili zadnja leta stalni gostje na vrhu glasbenih lestvic v državah bivše Jugoslavije in eno najbolj vročih koncertnih imen. Slavospevov so deležni tudi s strani glasbenih kritikov, lani pa so za svojo skladbo “D.E.P.R.A.” prejeli prvo nagrado Milana Mladenovića za glasbeno delo izjemne umetniške vrednosti. Zasedba, v kateri najdemo glasbene veterane, poznane tudi iz skupin, kot so Crvi, Stuttgart Online in Bitipatibi, se v Ljubljano vrača z novim materialom s tretjega albuma, ki po kosih izhaja od lani, njen nastop pa bodo obogatile tudi vizualije beograjskega umetnika Izvanrednega Boba. Kot pravi frontmen zasedbe Bojan Slačala:“Idealna priložnost, da se ljubljanski publiki predstavimo dobesedno v polni luči!”

Ptujska peterica Infected je pred leti z izdelanim avtorskim nastopom zavladala tretji sezoni naše Špil lige, v preteklih letih pa se je posvetila avtorskemu ustvarjanju in decembra 2018 izdala albumski prvenec Kolaž. Lani so med drugim nastopili na glavnem odru hrvaškega festivala INmusic, zatem pa so v sklopu akustične turneje Tour de Kauch obredli dnevne sobe po Sloveniji. V Šiško, kjer smo jim nazadnje prisluhnili pred Carnival Youth, se vračajo ožičeni.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…