Glasba

24. 02. 2019

dvorana Katedrala

ALTIN GÜN

+ Karpov not Kasparov

Amsterdamski kolektiv Altin Gün nam bo februarja odprl vrata v neznano, v zmes turške tradicije in zahodnjaškega funka ter psihedeličnega rocka, ki omenjene izraze postavlja v povsem svež kontekst. Zasedba je med drugim navdušila ameriški radio KEXP, ki je z njo nemudoma posnel enega svojih znamenitih sešnov, v živo pa nas je prepričala tudi na festivalu Beaches Brew. V Šiški se ji bo pridružil eden najbolj vznemirljivih vzhodnoevropskih glasbenih izvozov, hudomušni synth-pop dvojec Karpov not Kasparov, ki se glasbe loteva po šahovskih pravilih.

Mednarodna naveza Altin Gün, ki združuje glasbenike turškega, nizozemskega in indonezijskega porekla, kar je čutiti tudi v njenem zvoku, je nastala na pobudo basista Jasperja Verhursta. Ta se je ob obisku Istanbula tako navdušil nad turškim psihedeličnim folk rockom iz šestdesetih ter sedemdesetih let prejšnjega stoletja oziroma izvajalci, kot so Baris MançoSelda BağcanErkin Koray in seveda “turški Bob Dylan” Neşet Ertaş, da je po povratku v Amsterdam zbral ekipo glasbenikov in začel posodabljati turško glasbeno dediščino za nove generacije.

Rodilo se je hudičevo dobro stičišče med dvema prej nepovezanima zvočnima svetovoma, med preteklostjo in sedanjostjo, ki mami z bogato turško glasbeno zapuščino, porednim zahodnjaškim funkom in drugogodbaškim avanturizmom. Kot priporoča Europavox“Vse to je najbolje izkusiti v živo. Do konca plesni in prežeti z navihanostjo posedujejo nalezljivo energijo ter entuziazem, ki se hitro naseli v vaše okončine. Glasba, iz katere črpajo, je bila vedno namenjena ljudstvu, in Altin Gun te izgubljene zaklade vračajo tja, kamor spadajo.”

Šah ali glasba, oboje se lahko igra. Če vprašate romunski dvojec Karpov not Kasparov, pa so tudi pravila ista. Ritem bobnov in psihedelični utrip retro synthov narekujejo šahovske poteze in strategije, rezultat partije pa so vedno velemojstrsko plesne melodije orientalskih pridihov. Zasedbo smo prvič spoznali na lanskem MENTu, njen prvenec Soundtrack for a Game of Chess je Vice razglasil za album meseca, vokalna verzija plošče pa je obveljala kar za eno najboljših romunskih elektronskih izdaj preteklih 30 let. Šah mat!

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže mojekarte.si.

Organizacija: Kino Šiška.


Podprto s strani 
Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.

Predvaja se…