Razglas

Začetek mednarodnega projekta Hydra PACE

17. 12. 2020

Kino Šiška je vodilni partner mednarodnega projekta Hydra PACE – platforme za umetniško sodelovanje in izmenjavo, ki ga bo skupaj s partnerjema iz Slovaške in Palestine vodil med decembrom 2020 in avgustom 2021. Projekt podpira Fundacija Anna Lindh.

S ponosom najavljamo uradni začetek mednarodnega projekta Hydra PACE – Platforma za umetniško sodelovanje in izmenjavo, ki je nastal s sodelovanjem treh partnerjev iz Slovenije, Slovaške in Palestine. Cilj projekta je oblikovanje rastoče mreže obstoječih in novih mednarodnih umetniških rezidenc za uveljavljene in vzhajajoče umetnike in umetnice. V sklopu programa Hydra PACE (december 2020–avgust 2021) bo šest izbranih umetnikov in umetnic iz Slovenije, Slovaške in Palestine potovalo v tri različne države in sodelovalo v mreženjskih, komunikacijskih in izobraževalnih dejavnostih, z namenom, da skupaj s partnerji prenesejo dragocene izkušnje lokalnim in mednarodnim občinstvom. Projekt podpira Fundacija Anna Lindh.

Hydra PACE – Platforma za umetniško sodelovanje in izmenjavo predstavlja sodelovanje treh partnerjev iz Slovenije (galerije DobraVaga v sklopu Centra urbane kulture Kino Šiška), Slovaške (mednarodna umetniška rezidenca K.A.I.R. Košice Artist in Residence, Košice) in Palestine (Občina Ramala, Ramala).

Cilj projekta je oblikovanje rastoče mreže obstoječih in novih mednarodnih umetniških rezidenc za uveljavljene in vzhajajoče umetnike ter umetnice. Ideja za projekt umetniških rezidenc je nastala na pragu pandemične krize, ki nas je izzvala, da premislimo in preoblikujemo številne projekte ter programe, vključno z umetniškimi rezidencami. Hydra PACE tako ponuja model sočasnih mednarodnih rezidenc s poudarkom na kombiniranih in fleksibilnih dejavnostih v živo in prek spleta, skozi katere se lahko umetniki in umetnice mrežijo, sodelujejo, izmenjujejo prakse ter izkusijo različne družbene, politične in kulturne kontekste.

Šest vizualnih ali interdisciplinarnih umetnikov in umetnic, ki živijo in delajo v Sloveniji, na Slovaškem ali v Palestini, bo z javnim pozivom (rok 31. januarja 2021) izbranih za dvomesečno rezidenco v izbranih mestih (Ljubljana, Košice, Ramala). Program rezidenc Hydra PACE predvideva šest sočasnih rezidenc, povezava med rezidenčnimi umetniki in umetnicami ter partnerji pa nakazuje sodelovanje v treh stopnjah: sodelovanje s partnersko organizacijo pred prihodom, dvomesečno rezidenco v izbranem mestu (junija in julija 2021), ter zaključno srečanje vseh sodelujočih rezidenčnih umetnikov in umetnic ter predstavnikov partnerjev v Ramali.

Cilj partnerjev je razvoj in oblikovanje dolgotrajnega in stalnega modela prilagodljivih umetniških rezidenc za stalno spreminjajoče se okoliščine. Projekt podpira Fundacija Anna Lindh in bo potekal od decembra 2020 do avgusta 2021.

Več informacij o projektu: www.hydrapace.com

Predvaja se…