Razglas

Rezultati ankete o vplivu COVID-19 na obiskovanje kulturnih dogodkov

29. 07. 2020, Kino Šiška

Znani so rezultati prve ankete o vplivu COVID-19 na obiskovanje kulturnih dogodkov v Sloveniji. Anketa je potekala med 10. in 28. junijem 2020 preko spleta, analiza pa temelji na odgovorih 2207 respondentov. Rezultati so dostopni na spodnjih povezavah.

Organizatorji kulturnih dogodkov so se v preteklih mesecih ob pojavu in širitvi novega korona virusa znašli v nezavidljivem položaju. Poleg vseh ukrepov in priporočil, ki jim v tem trenutku ne omogočajo nemotenega izvajanja dela v polnem obsegu se sprašujejo tudi o tem, kako o vračanju na prizorišča razmišljajo za njih najpomembnejši – obiskovalci.

V preteklih mesecih so v sodelovanju s strokovnjaki s področja statistike pripravili krajšo anketo, s katero želijo prepoznati ključne vidike za obiskovanje kulturnih dogodkov po delni sprostitvi ukrepov za preprečevanje širitve virusa COVID-19. Zanimalo jih je, katere ukrepe so obiskovalci pripravljeni upoštevati ob obiskovanju dogodkov oziroma želijo, da jih zagotovijo organizatorji.

Anketa je preko spleta potekala med 10. in 28. junijem 2020, analiza rezultatov pa temelji na odgovorih 2207 respondentov. Prvi zaključki so spodbudni; vprašani so pogrešali kulturne dogodke v času zaprtja kulturnih prizorišč; splet predstavlja velik potencial za producente; kulturni dogodki v živo po mnenju anketirancev niso nadomestljivi s spletno ponudbo; dobili smo vpogled v določanje cen spletnega prenosa po področjih; obiskovalci se želijo vračati na kulturna prizorišča čim prej, če bomo organizatorji poskrbeli za njihovo varnost in dobro počutje.

Izvedbo ankete v krajši obliki so finančno podprli Kino Šiška, Gledališče Glej, Center za kreativnost in Slovensko mladinsko gledališče. Za podrobnejše analize posameznih področij se lahko individualno obrnete na statističarko Hano Vodeb (vodeb.hana@gmail.com).

Za dodatna vprašanja o anketi se lahko obrnete na soavtorja raziskave Barbaro Poček (barbara@glej.si) oziroma Roka Avbarja (rok.avbar@kinosiska.si).

Povezave:

Rezultati ankete v .pdf (slo)
Izvlečki rezultatov ankete v .pdf (ang)

Predvaja se…