Razglas

PODALJŠANJE PRIJAV DO 12. 1. 2020: JAVNO POVABILO ZA ZBIRANJE PREDLOGOV ZA SO/FINANCIRANJE PRODUKCIJE UPRIZORITVENEGA PERFORMANSA V OKVIRU PROJEKTA KULTURNI EVRO 2019

24. 12. 2019, Kino Šiška

Center urbane kulture Kino Šiška v okviru namenskega sklada za podporo mladih ustvarjalcev Kulturni evro poziva posamične ustvarjalce in kolektive k oddaji predlogov za so/financiranje produkcije umetniškega projekta- performansa, ki temelji na sodobnih uprizoritvenih praksah. Pomembno: rok za prijavo podaljšan do 12. 1. 2020 do polnoči.

Definicija pojma performans: uporabljamo ga predvsem v kontekstu sodobnih vizualnih, uprizoritvenih, glasbenih, literarnih in novomedijskih umetnosti, kjer gre ponavadi za interdisciplinarno ali transdisciplinarno delo. Performans lahko poteka po scenariju ali brez njega, naključno ali skrbno usklajeno, spontano ali drugače skrbno načrtovano, z ali brez udejstvovanja publike. Performans lahko poteka v živo ali s pomočjo medijev, performer je lahko prisoten ali odsoten. Gre lahko za katero koli situacijo, ki vključuje štiri osnovne elemente: čas, prostor, performerjevo telo ali prisotnost v obliki medija ter odnos med performerjem in občinstvom. Performans se lahko odvije kjer koli, na katerem koli prizorišču ali lokaciji in lahko traja poljubno dolgo. Delo sestavljajo dejanja posameznikov ali skupine, izvedena na določenem kraju in ob določenem času. Uprizoritveni performans je običajno utemeljen na izraznem orodju- telesu. Primeri, tudi v slovenskem prostoru, so navedeni na spletni strani Pojmovnika slovenske umetnosti 1945-2005: http://www.pojmovnik.si/koncept/performans/.

Kulturni evro je obvezni samoprispevek v višini dveh (2) evrov, ki ga prispeva vsak obiskovalec plačljivih dogodkov v Kinu Šiška, zapisan na listi gostov ali na listi novinarjev ali pa je imetnik letnega vabila ali prejemnik nagradne vstopnice. Zbrana sredstva se zbirajo na posebnem računu, ves zbrani znesek se nameni izbranemu ustvarjalcu oziroma skupini. Finančni izkupiček je zaradi načina zbiranja sredstev težko napovedati. Na podlagi izkušenj preteklega leta bo končna vsota okoli 8.000 evrov.

Vloga za prijavo naj vsebuje:

  • kratek opis ali video predstavitev prijavljenega projekta,
  • kratko biografijo ustvarjalca oziroma kolektiva,
  • portfolio/posnetke dosedanjih projektov,
  • osnovne kontaktne podatke (ime, naslov, datum rojstva, mobilna številka, e-pošta).

Rok za oddajo projektov je nedelja, 12. januarja 2020. Sredstva bomo izbranemu ustvarjalcu podelili v letu 2020. Predloge pošljite po elektronski pošti na info@kinosiska.si (zadeva Kulturni evro 2019) najkasneje do 12. 1. 2020 do polnoči. Kasneje prispelih vlog ne bomo upoštevali.

Izbranega ustvarjalca oziroma tri finaliste bo določila petčlanska žirija v sestavi Mateja Bučar (performerka, koreografinja in plesalka); Jasmina Založnik (dramaturginja, producentka in teoretičarka), Anja Zver (vodja projektov s področij vizualnih, intermedijskih in avdiovizualnih umetnosti Kina Šiška), Mitja Bravhar (umetniški vodja gledališkega in plesnega programa Kina Šiška) in Simon Kardum (direktor Kina Šiška). Komisija si pridržuje pravico, da izvede drugi krog izbora, v katerem opravi pogovor z ožjim krogom kandidatk/kandidatov. Kino Šiška bo vse prijaviteljice in prijavitelje po pregledu prijav obvestil o izboru oziroma neizboru.

Z izbranim ustvarjalcem bo Kino Šiška podpisal pogodbo, s katero se bo le-ta zavezal, da bo sredstva porabil za prijavljeni projekt, da bo projekt izvedel do določenega roka in da bo projekt premierno predstavil v letu 2020 v Kinu Šiška. Kino Šiška bo zagotovil tudi produkcijske pogoje za izvedbo ter nudil medijsko podporo.

Uporabljeni izrazi, zapisani v slovnični obliki moškega spola, so uporabljeni kot nevtralni za moške in ženske.

Več informacij: Rok Avbar (rok.avbar@kinosiska.si / 030 310 105).

Predvaja se…