Razglas

Hydra PACE: izbranih 6 rezidenčnih umetnic in umetnikov

25. 02. 2021, Kino Šiška

Mednarodna žirija, sestavljena iz predstavnic partnerjev mednarodnega projekta Hydra PACE – Platforma za umetniško sodelovanje in izmenjavo, je med 30 prispelimi prijavami na mednarodni javni poziv izbrala šest umetnic in umetnikov iz Slovaške, Palestine in Slovenije, ki bodo sodelovali na mednarodnih rezidencah v omenjenih državah. Projekt je izveden s podporo Fundacije Anna Lindh in Evropske unije.

Hydra PACE – Platforma za umetniško sodelovanje in izmenjavo predstavlja sodelovanje treh partnerjev iz Slovenije (galerije DobraVaga v sklopu Centra urbane kulture Kino Šiška), Slovaške (mednarodna umetniška rezidenca K.A.I.R. Košice Artist in Residence, Košice) in Palestine (Občina Ramala, Ramala). Cilj projekta je oblikovanje rastoče mreže obstoječih in novih mednarodnih umetniških rezidenc za uveljavljene in vzhajajoče umetnike ter umetnice. Ideja za projekt umetniških rezidenc je nastala na pragu pandemične krize, ki nas je izzvala, da premislimo in preoblikujemo številne projekte ter programe, vključno z umetniškimi rezidencami. Hydra PACE tako ponuja model sočasnih mednarodnih rezidenc s poudarkom na kombiniranih in fleksibilnih dejavnostih v živo in prek spleta, skozi katere se lahko umetniki in umetnice mrežijo, sodelujejo, izmenjujejo prakse ter izkusijo različne družbene, politične in kulturne kontekste.

Konec januarja 2021 se je zaključil odprti javni poziv za vizualne in/ali interdisciplinarne umetnice in umetnike, ki živijo in delajo v Sloveniji, na Slovaškem ali v Palestini, za dvomesečne rezidence v izbranih mestih. O 30 prispelih prijavah so žirantke odločale v dveh fazah, in sicer predselekciji in končni selekciji. Slednjo so opravile Anja Zver (vodja vizualnega in intermedijskega programa v Kinu Šiška ter vodja galerije DobraVaga), Sally Abu Bakr (vodja oddelka za kulturo in socialne zadeve občine Ramala), ter (projektni) vodji rezidenčnega prostora KAIR na Slovaškem Zuzana Kotiková in Petra Houskova. Kot članice predselekcijske komisije so sodelovale tudi Ajda Ana Kocutar, Urška Aplinc, Rea Vogrinčič (DobraVaga), Yazid Anani (kurator, A. M. Qattan fundacija), Anna Mária Trávničková in Tatiana Takáčová (KAIR Košice).

Izbrane umetnice in umetniki so: Michaela Nagyidaiová (Slovaška) in Abed Alrahman Shabaneh (Palestina) za rezidenco v DobriVagi, Nežka Zamar (Slovenija) in Mohammed Al-Hawajri (Palestina) za rezidenco v KAIR, Košice, ter Jana Zatvarnická (Slovaška) in Đejmi Hadrović (Slovenija) za rezidenco v Ramali. Njihove predstavitve si lahko preberete tu.

Vsaka rezidenca vključuje brezplačno ločeno stanovanje in umetniški atelje, honorar v višini 1.000 €, dnevnice, materialne stroške (omejeno), potne stroške (omejeno), nastanitvene in potne stroške zaključnega srečanja v Ramali.

Vseh šest umetnic in umetnikov bo s sodelovanjem s partnerskimi organizacijami začelo že pred prihodom, dvomesečno rezidenco bodo izvedli v juniju in juliju, vsi sodelujoči rezidenčni umetniki ter umetnice in predstavniki partnerjev pa se bodo udeležili tudi zaključnega srečanja v Ramali v avgustu.

Cilj partnerjev je razvoj in oblikovanje dolgotrajnega in stalnega modela prilagodljivih umetniških rezidenc za stalno spreminjajoče se okoliščine. Projekt podpirata Fundacija Anna Lindh in Evropska unija ter bo potekal od decembra 2020 do avgusta 2021.

Predvaja se…