Intermedija

19. 11. 2021

dvorana Katedrala

Fokus: Robertina Šebjanič

Zgodbe iz Atlantika: Selachophilia: Cetorhinus maximus – Limaria hians

imerzivna avdiovizualna pripoved

Zgodbe iz Atlantika prepredajo mitologijo in znanost ter govorijo o kompleksnosti reševanja izzivov v dobi antropocena. Pripoved govori o globinah voda in temačni projekciji prihodnosti, če bo človeški (uničevalni) odtis še naprej naraščal, kakor je bil trend zadnja desetletja. Morja in oceani se hitro spreminjajo, naše vedenje o njihovih spremembah, ki so pogosto posledice človeških posegov, pa se širi počasneje in je velikokrat zavito v dolgo uveljavljeno ločevanje in razlikovanje med vplivi delovanja človeka na kopnem in na morju.

Kako oceani čutijo delovanje človeka, kako njegovo delovanje vpliva na prebivalce oceanov in morij ter kaj bi nam lahko o tem povedala v njih živeča bitja, če bi jih razumeli oziroma želeli razumeti?

Protagonista pripovedi sta migracijski morski pes orjak (Cetorhinus maximus) in školjka nežna lovkarica (Limaria hians), majhna endemična vrsta, s katerima se je avtorica srečala med bivanjem na raziskovalni znanstveni ladji RV Celtic Explorer na ekspediciji po Severnem Atlantskem oceanu.

Robertina Šebjanič je mednarodno priznana in nagrajena umetnica. Njena umetniška in raziskovalna praksa se osredotoča na kulturne, (bio)politične in biološke stvarnosti vodnih okolij, ki služijo kot izhodišče za raziskavo filozofskih vprašanj o presečiščih umetnosti, tehnologije in znanosti. Njene ideje in koncepti, često realizirani v sodelovanju z drugimi umetniki ali znanstveniki, so izvedene s poglobljenim interdisciplinarnim in integrativnim pristopom. Leta 2016 je bila nagrajena s posebno omembo na Prix Ars Electronica, ter nominirana za nagrado STARTS2020 in STARTS2016. 2018 je bila na umetniški rezidenci Ars Electronica (Emap / Emare program).  Leta 2017 je bila ena izmed umetnikov platforme SHAPE, . Njeno delo Aurelia 1+Hz / proto viva generator (artist proof) je od leta 2019 del BEEP Electronic Art Collection iz Reus-a v Španiji. Živi in deluje v Ljubljani.

ZGODBE IZ ATLANTIKA: SELACHOPHILIA: CETORHINUS MAXIMUS – LIMARIA HIANS

Umetnica (koncept, raziskava, tekst, zvočno oblikovanje): Robertina Šebjanič

Sean-nós vokala: Caitríona Ní Cheannabháin, Róisín Seoighe

Naracija: Polona Torkar

Posnetek naracije: Rok Kovač

Mastering zvoka: Aleš Hieng Zergon

Produkcija 2019-2020: Aerial/Sparks, Galway 2020 European Capital of Culture

Produkcija 2021: Kino Šiška in Zavod Sektor (Vodja projekta: Anja Zver)

Zvočno delo je del projekta Aerial/Sparks, ki ga je kurirala Louise Manifold. Projekt je bil premierno predstavljen septembra 2020 na otoku Inis Oírr, v sklopu programa EPK Galway 2020.

Prostorsko postavitev (brez performansa) Zgodbe iz Atlantika si bo v Kinu Šiška možno ogledati tudi v petek, 19. novembra 2021, med 15.00 in 21.00 uro.

VSTOPNICE

Imerzivno zvočno pripoved Zgodbe iz Atlantika (trajanje: 30min) si je mogoče ogledati v četrtek, 18. 11., med 19. in 22. uro, ter petek, 19. 11., med 15. in 21. uro.

Vstopnina (18. in 19. 11.): 2eur (kulturni evro)

BON21
Za nakup vstopnice je mogoče unovčiti tudi BON21 na blagajni Kina Šiška od ponedeljka do petka med 15.00 in 20.00 oziroma na dan dogodka. Več o načinu unovčevanja ter dokumentih, ki jih potrebujete za unovčitev, si preberite na spletni strani FURS.

PCT POGOJI
Ob vstopu na prireditveni prostor v času javnih kulturnih prireditev je potrebno upoštevati veljavne javnozdravstvene ukrepe in s tem dokazila o PCT pogoju. Kot dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT se lahko predloži digitalno COVID potrdilo EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR (mobilna sporočila niso veljavna) ali se predloži drugo potrdilo oziroma dokazilo v skladu s predpisi, ki ga pristojna oseba preveri z vpogledom v to potrdilo oziroma dokazilo.

Predvaja se…