Vizualna umetnost

14. 09. 2020 - 03. 10. 2020

Galerija Kamera

ŽARKO ALEKSIĆ: STRUKTURA MISLI

kuratorski cikel

Žarko je zbirko približno 3.000 video sekvenc začel ustvarjati po selitvi na Dunaj leta 2013. Z uporabo metode video dnevnika litovsko-ameriškega umetnika Jonasa Mekasa Žarko posname kratke sekvence, trajajoče do 30 sekund, in vpelje tehniko toka zavesti ter epifanije, ki jo pogosto vidimo v literaturi Jamesa Joycea.

Po Joyceu je epifanija nenadno razodetje, v katerem katerikoli subjekt vsakdanjega življenja, oseba ali epizoda razkrije pravi smisel življenja tistim, ki dojamejo njihove simbolne vrednote. Gre za poseben trenutek, v katerem določen lik nenadoma izkusi duhovno prebujenje, v sklopu katerega zanemarljive podrobnosti, misli, kretnje, predmeti, čustva pridejo na plano, se združijo in vodijo k novemu notranjemu zavedanju.

Žarko Aleksić je bil rojen v Knjaževcu na vernih duš dan leta 1985. Študiral je filozofijo na Univerzi v Beogradu ter na Akademiji likovnih umetnosti na Dunaju (pod Martinom Guttmannom), kjer je delal kot študentski asistent. V zimskem semestru 2018/19 je začel, uredil in predaval predmet Umetnost in kognitivna znanost (teoretska delavnica B2). Trenutno dela na Oddelku za umetniško raziskovanje na Univerzi uporabnih umetnosti na Dunaju.  

Njegovo multidisciplinarno umetniško delo temelji na pregledu zavesti, mentalnega procesiranja ter umetne inteligence v odnosu do družbenopolitičnih vprašanj kognitivnega kapitalizma. Ob upoštevanju nevrobioloških podvigov znotraj kognitivnih nevroznanosti njegovo delo naslavlja fenomenologijo skozi preučevanje njegovih lastnih stanj duha. Težave uma/možganov in njihovih postopkov, struktur ter značilnosti so podrobneje predstavljene skozi metodološko apropriacijo znanja, ustvarjenega znotraj področij filozofije in kognitivne nevroznanosti, ki naslavlja zaznavanje, domišljijo, jezik, spomin, pozornost, sklepanje in čustva znotraj živčnega sistema. Odnos med pristopi se odraža v povezanosti psiholoških in gospodarskih stanj, kjer za poglavitno valuto veljajo sinapse. 

Žarko Aleksić je sodeloval v številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Avstriji ter drugod po tujini. Živi in ustvarja na Dunaju ter v Beogradu. 

www.zarkoaleksic.com

14. 9. 2020 – 3. 10. 2020

Kurator: Dušan Savić

Vstop prost.

Organizacija: Kino Šiška

Predvaja se…