Glasba

01. 02. 2016

ŽAN TETIČKOVIČ – The Port of Life

Ljubljanska premiera novega projekta v New Yorku delujočega mladega slovenskega vsestranskega glasbenega ustvarjalca z izbrano zasedbo vrhunskih domačih in tujih glasbenikov. The Port of Life je moderna avdio-vizualna pripoved, ki s prepletanjem prvin sodobne jazzovske, klasične, elektronske in svetovne glasbe prikazuje zgodbe in izkušnje imigrantov v New Yorku.   Zasedba: Žan Tetičkovič – bobni, kompozicija

Ljubljanska premiera novega projekta v New Yorku delujočega mladega slovenskega vsestranskega glasbenega ustvarjalca z izbrano zasedbo vrhunskih domačih in tujih glasbenikov. The Port of Life je moderna avdio-vizualna pripoved, ki s prepletanjem prvin sodobne jazzovske, klasične, elektronske in svetovne glasbe prikazuje zgodbe in izkušnje imigrantov v New Yorku.
 
Zasedba:

Žan Tetičkovič – bobni, kompozicija
Myles Sloniker (ZDA) – bass
Marko Črnčec – klavir
Jani Moder – kitara
Lenart Krečič – saksofoni
Tomaž Gajšt – trobenta
Matija Krečič in Janus Atelier kvartet – godala
Alba Nacinovich – vokal
Andrej Lamut – fotografija, projekcija

Glasba, napisana skozi nekaj prelomnih življenjskih obdobij, je bogata z dovršenimi prvinami jazza, klasične, elektronske in svetovne glasbe in skozi poslušljivo liričnost in harmonijo na edinstven način poslušalcu pričara razumljivo izkušnjo, ki ima moč pustiti globok pečat in definitivno ostane v spominu.

Glavno gonilo ter inspirativna sila zgodbe »Port of Life« je edinstvena kreacija kultur sveta, v obdobju med letoma 1892 in 1954, ki se je ob dolgem potovanju po oceanih srečala na Ellis Islandu, majhnem otoku ob južnem delu Manhattna, največjem emigracijskemu središču Amerike. Vsak imigrant, ki je ali uspešno ali neuspešno prešel emigracijske postopke, je bil za zmeraj zaznamovan z edinstveno izkušnjo in bil zaslužen za nastanek nove in malo drugačne nove kulture oziroma polikulture. Prav jazz je tisti medij, ki je v tako kratkem z različnimi vplivi doživel največji polistilski preporod in je glasbena smer, ki se znova in znova razvija, umira, rojeva in obnavlja.

Kljub temu da se novi preseljenci že več desetletij ne identificirajo več s prihodom na Ellis Island, pa je ta isti proces akulturacije v svetovni metropoli New Yorku in vse njegove stopnje še vedno zelo podoben in se z njim lahko poistovetijo prav vsi priseljenci, ki so zaradi kakršnih koli razlogov odpravili na pot od doma. Takšno zgodba je tudi Žanova zgodba in po petih letih, ko se je prvič odpravil v New York, je končno pripravljen, da to zgodbo s svojo umetnostjo in ustvarjalnostjo tudi opiše in jo z glasbo poskuša naslikati tudi širši publiki.

Konceptualno, osrednjo 50-minutno, 6-stavčno suito z naslovom »Acculturation Suite« (stavki: »Memoir«, »Euphoria«, »Collapse«, »Alienation«, »Adjustment«, »New Beginning«) objemata dva (začetek in konec) razpolovljena dela naslovne skladbe »Port of Life«, z imeni »Dusk« in »Dawn« oziroma somrak in svit.

Žan Tetičkovič, rojen 1991, je slovenski tolkalec, večkrat nagrajeni skladatelj in aranžer, ki deluje v New Yorku in je diplomant “The New School For Jazz and Contemporary Music”. Je dvakratni zmagovalec in dobitnik skladateljske nagrade “ASCAP Young Jazz Composers Award” (2012 in 2014), dobitnik nagrade za najboljšo izvirno jazz kompozicijo “Jazzon LIVE Master Award” (2012), ter tudi dobitnik nagrade občinstva “Jazzon Audience Award” (2012) za najboljšo izvedbo kompozicije. Je član ter soustanovitelj številnih projektov tako v New Yorku, kakor tudi v Sloveniji, kot bobnar, skladatelj ter aranžer pa je že sodeloval tudi z velikimi imeni jazzovske scene tako v New Yorku (Yosvany Terry, Arun Luthra, Chris Stover, Reggie Workman, Jane Ira Bloom), kakor tudi v Sloveniji (Igor Bezget, Jure Pukl, Marko Črnčec, Lenart Krečič, Big Band RTV Slovenija, Ljubljanski Kvintet Saksofonov, Nina Strnad, Uroš Perić …). Novembra 2013 je v New Yorku kot soavtor s skupino “Balchemy” posnel svoj prvi album z naslovom “Balchemy” ter po izjemnih recenzijah in decembra 2013 prav s to skupino nastopil tudi v enem izmed najprestižnejših jazz klubov v Evropi “Marian’s Jazz Room” v Bernu. S skupino Balchemy je aprila 2014 osvojil prestižno nagrado revije Downbeat, in sicer v kategoriji “Outstanding performance – small group”. Maja 2014 je po izjemno uspešno izpeljanem projektu z Big Bandom RTV Slovenija posnel dvojno zgoščenko za svoj projekt “Oasis”, projekt, na katerem se se kot gostje pridružili izjemni Theodosii Spassov, Vlatko Stefanovski, Filip Novosel, Marko Črnčec ter Milan Nikolić.

Predvaja se…