Glasba

13. 03. 2014

YU-GO! vs. Street Explosion: EYESBURN (Srb), GATUZO (Hr), SREČNA MLADINA (Slo)

YU-GO! serialka ogreva ozračje za petkov Street Explosion dogodek in mu podkuri z beograjskimi prvaki metal/reggae crossoverja, eksplozivnim zagrebškim odgovorom na The Black Keys in domačo petardo večne mladine. PAZI! Z vstopnico za dogodek Street Explosion, cena karte: 5 eur; redna predprodaja 8 eur, na dan 10 eur.   EYESBURN Eyesburn so legende crossover metala in reggae

YU-GO! serialka ogreva ozračje za petkov Street Explosion dogodek in mu podkuri z beograjskimi prvaki metal/reggae crossoverja, eksplozivnim zagrebškim odgovorom na The Black Keys in domačo petardo večne mladine.

PAZI! Z vstopnico za dogodek Street Explosion, cena karte: 5 eur; redna predprodaja 8 eur, na dan 10 eur. 

 EYESBURN

Eyesburn so legende crossover metala in reggae zvoka iz Beograda (Srbija), ki so bili pri nas v 90-ih letih redni gostje. Po večletni odsotnosti z odrov so se pred dvema letoma vrnili in sedaj predstavljajo novo izdajo ter v marcu napovedujejo krajšo turnejo tudi po Sloveniji.

Skupina Eyesburn je bila ustanovljena leta 1994 in kmalu, zlasti pa potem ko so posneli soundtrack za mladinski film Munje, postali eden najbolj prepoznavnih in aktivnih srbskih bendov povojne generacije. V letih 2001 in 2002 so odigrali preko 400 koncertov predvsem v Srbiji, Makedoniji, Bosni in Sloveniji, postali ena izmed bolj zanimivih skupin na glasbeni sceni bivše Jugoslavije in zabeležili sodelovanja z glasbenimi velikani kot so Tony Allen, Lee Scratch Perry in Max Cavalera.
Na začetku leta 2007 je skupina naznanila odmor. Vse je bilo tiho do polovice 2011, ko je Eyesburn javno naznanil povratni koncert na Jelen Top 10 Tour 2011.

Po zelo ugodnih odzivih na ponovno združitev skupine tako s strani kritikov kot tudi občinstva, so Eyesburn poskrbeli za novo navdušenje z novo izdajo. Reality Check (2013) je dolgo pričakovani novi album, ki ga bodo premierno predstavili tudi v Šiški.

Time (videospot):

V živo: Exit 2014

Uradni FB:

https://www.facebook.com/eyesburn.band

 

GATUZO

Eksplozivni zagrebški rock dvojec, ki ga tvorita Damir Trkulja Šiljo – kitara/vokal in Goran Martinjak – bobni. V sedanji minimalistični postavi je Gatuzo aktiven od leta 2004, njun lanskoletni, tretji album “Gje idemo”, pa se je znašel pri vrhu lestvic pregleda hrvaške glasbene produkcije lanskega leta (2.mesto po izboru portala muzika.hr), vodilni hrvaški kritiki pa Gatuzo označujejo za glasnike nove prodorne generacije bendov na sledi izročila The Strokes, The Black Keys, Jacka Whitea in drugih velikanov sodobnega, s tradicijo pristnega bluesa prežetega rocka.

„…ni bilo treba dosti čas, da se je kitarista in pevca Damirja Trkuljo-Šilja, ki je dve sezoni preigral pri Majkah, in bobnarja Gorana Martinjaka začelo dojemati kat naš odgovor na The Black Keys…”  Aleksandar Dragaš – Jutarnji list

http://www.gatuzo.com.hr/

https://hr-hr.facebook.com/gatuzo.zagreb

http://www.youtube.com/user/gatuzotube

 SREČNA MLADINA

V preteklem letu je zasedba Srečna mladina praznovala svojo 20. obletnico delovanja. V tem času so izdali že sedem albumov. Poleg tega so bili večkrat nagrajeni za različne dosežke na področju glasbe, plošče so bile večinoma ocenjene z zelo dobrimi ocenami, pravtako ovitki plošč, pa tudi videospoti so pobrali nekaj nagrad. Koncertno so bili v 20 letih ves čas aktivni, poleg nastopov v Sloveniji so večkrat nastopili tudi na področju nekdanje skupne republike, nekaj koncertov pa so odigrali tudi v vseh sosednjih državah in na Slovaškem. Med pomembnejšimi so nastopi na festivalu Sziget (H), Pannonian Challange (CRO), Vrbovske vetry (SK), Dni mesta Prešov (SK), Trieste film festival (I), Animateka (SLO)…

Od začetne »punk na pop akorde« je skozi leta glasba mutirala preko vseh mogočih stilov od metal-rap-hip-hop-jazz-pop do današnjih rockerskih virtuoznih improvizacij. Njihova glasba je bila vedno (pre)drzna, poleg tega pa je v njej čutiti močno družbeno-kritično noto.

V preteklem letu so Srečna mladina s ŠODR teatrom in režiserjem Dejanom Spasićem sestavili popolnoma avtorsko gledališko predstavo, bolje rečeno rock-kabaret, Navajeni na šok. Glasba, ki jo v predstavah izvajajo v živo je že na voljo na CD ploščah (http://youtu.be/0kwruhAvlNU). Za svoje delo so nedavno prejeli nagrado za posebne dosežke za glasbo na Linhartovem srečanju gledaliških skupin.

Letos načrtujejo več nastopov v tujini in izdajo plošče, ki bo posneta na koncertih.

Srečna mladina so:

Gašper Gantar – bas kitara, glas

Peter Dekleva – kitara, glas

Andrej Zavašnik – bobni

Vladimir Mihajlović – kitara

www.srecnamladina.si

www.youtube.com/bobersm

srecnamladina.bandcamp.com

Predvaja se…