Glasba

20. 05. 2017

dvorana Komuna

WOVENHAND

+ Irena Žilić

Po “nastopu bibličnih razsežnosti”, kot je Wovenhandov zadnji obisk Šiške opisal Radio Študent, se markantni pridigar David Eugene Edwards in njegova skupina vračata, da nas z novo ploščo Star Treatment, posneto v studiu Stevea Albinija in izdano pri znameniti založbi Sargent House, popeljeta na obredni polet v črna prostranstva vesolja, na krilih tako bogate ameriške glasbene tradicije kot težkih, pogubnih zvočnih form. Za pot nas bo ogrela mlada zagrebška kantavtorica Irena Žilić z novim albumom Haze in prenovljenim, intimnim zvočnim izrazom, ki ga prebada njen izjemen vokal.

Stereogum je ob lanskem izidu omenjene plošče, le nekaj dni, preden je Nick Cave izdal svojo Skeleton Tree, napol v šali, napol zares zapisal, da smo s Star Treatment bržčas že dobili najboljšo Cavovo ploščo tedna. David Eugene Edwards s svojim renomejem, utemeljenem že v časih, ko je po svetu križaril s puščavskim folk rock mutantom 16 Horsepower, sicer v okviru Wovenhand predstavlja karizmatičen in samosvoj glasbeni izraz, a je pohvala vseeno na mestu – tudi on namreč zna mojstrsko črpati iz neskončnosti teme, v kozmos pa zre z gromko predanostjo, izpričano v spiritualnih seansah v cerkvi folka, countryja, metala, punka in gospela.

Nič čudnega torej, da je Star Treatment svoj dom našel pri založbi Sargent House, pribežališču v naših krajih takisto čaščenih Russian Circles, Chelsea Wolfe, Deafheaven, Earth, Helms Alee, Marriages in mnogih drugih. Edwards pač pripada nekim drugim časom, neki drugi sorti glasbenikov. Sorti Nicka Cavea, Michaela Gire, Carle Bozulich in PJ Harvey, sorti mističnih trubadurjev, ki z veličastno glasbo rjovijo v večnost. Srečni smo, da bomo “močno navzočnost in glasno udarnost, ki sta brez težav držali naša ušesa in pozornost v igri do konca, ko smo čustveno in fizično izmučeni v prijetni katarzi odkorakali domov”, kot je nastop Wovenhanda leta 2015 recenziral Koridor, lahko izkusili vnovič.

Irena Žilić, še en od draguljev cvetočega novega vala hrvaškega kantavtorstva (ob Ivani Picek, Sari Renar, Denisu Katancu, Lovely Quinces, Mikiju Solusu, …) je po sprva sramežljivih začetkih leta 2014 izdala prvenec Travelling, ki ga je hrvaški Rolling Stone uvrstil na visoko četrto mesto vseh hrvaških izdaj v preteklih 20 letih. K nam prihaja s svežim drugim albumom Haze, na katerem se odmika od akustičnega zvoka predhodnika in podaja v temačnejši zvok električne kitare, ambientalne aranžmaje ter subtilne sinte, senčne glasbene odtenke pa še vedno prebadata njen jasen, čustven vokal in drža.

Organizacija: Kino Šiška.


Podprto s strani 
Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.

Predvaja se…