Glasba

02. 11. 2017

dvorana Komuna

WHITE WINE

+ Luul

Potem ko je samosvoj trio White Wine kot eno najprijetnejših presenečenj letošnjega MENT Ljubljana s svojim teatralnim nastopom navdušil nabito Menzo pri koritu, se Joe Haege in njegova kompanjona v Ljubljano vračajo s povsem novo ploščo! Killer Brilliance je pri založbi Altin Village & Mine, domovanju uglednežev, kot sta Deerhoof in Xiu Xiu, izšel konec septembra, deci belega pa si bomo v Šiški lahko privoščili le dober mesec zatem.

White Wine, projekt, ki je ustanovitelja legendarne math rock zasedbe 31Knots in člana bendov Tu Fawning ter Menomena, Joeja Haegeja, iz ZDA privabil v Nemčijo, se na novem albumu Killer Brilliance spopada z dandanašnjim svetovnim redom in odnosi moči, v katere zagrize z zajedljivimi kitarami, repeticijo elektronsko generiranih beatov, trdnimi bobnarskimi temelji in po potrebi celo s fagotom. Haegejev neobičajen kantavtorski izraz z distopičnostjo synth punk benda poznih sedemdesetih let prejšnjega stoletja še vedno pomagata uravnotežiti Fritz Brückner in Christian “Kirmes” Kuhr, trio pa med poznavalci velja za eno najbolj navdušujočih imen evropskega podtalja.

K temu slovesu je nedvomno pripomogla edinstvena odrska predstava, ki ušesom hudičevo prijazne melodije spleta v neposreden art rock teater pod energičnim vodstvom karizmatičnega Haegeja. To je potrdil tudi februarski nastop zasedbe na festivalu MENT Ljubljana, ki ga je Louder Than War opisal s pridevnikoma “veličasten” in “izvrsten”. Nekaj pač je na tem bendu – nekaj posebnega, nekaj tiste dopadljive nenavadnosti, ki je proslavila skupine, kot sta Devo in Talking Heads. White Wine radi pravijo, da je življenje kratko, zato ne bodi kreten. V Šiški prikimavamo modremu vodilu in dodajamo: pridi raje na koncert in kozarček.

Potem ko je čez noč ostal brez benda, se je Zagrebčan Ivan Lulić odločiti stopiti na samostojno glasbeno pot. Ustvaril je Luul, psihedelični shoegazerski alter ego s pridihom dreampopovskih odvodov nove srbske scene, kot sta Ti in Bitipatibi, in aprila letos izdal prvi EP. Nadam se da ovo nije kraj je izšel pri neodvisni založbi više manje zauvijek, ki nam je letos dala že odlična prvenca Svemirka in skupine Crvi, tokrat pa se bo Luul prvič predstavil tudi nam.

Organizacija: Kino Šiška.

Podprto s strani Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.

Predvaja se…