Film

05. 03. 2019

dvorana Katedrala

VPRAŠANJE IDENTITETE (2018)

premiera igrano-dokumentarnega filma (78 min)

Film odkriva zgodbe petih žensk, ki so živele na prepihu slovensko-italijanske meje in političnih nesoglasij, v obdobju, ko so se ženske pravice šele rojevale: Pavla Hočevar, Marica Nadlišek Bartol, Elody Oblath, Giuseppina Martinuzzi in Alice Schalek. Pet usod, ki jih je premetaval zgodovinski veter, jim prekrižal življenjske načrte in jim vsilil težke odločitve. Pet različnih žensk, ki so odsevale razmišljanje druga druge in poustvarjale misli ter čustva časa, ko se je ravnovesje podiralo in se je svet spreminjal.

V začetku 20. stoletja je bil Trst bogato pristaniško mesto in pomembno trgovsko središče Habsburške monarhije. V najbolj posvetnem mestu monarhije so si ženske, tako kot drugod po Evropi, močno prizadevale za volilno in druge pravice. Ženske, ki so živele v Trstu, so se tako kot moški ukvarjale z vprašanjem identitete. Prisiljene so bile sprejemati kompromise.

Pavla Hočevar, rojena na Dunaju, je krepila slovensko narodno zavest s poučevanjem na šoli Sv. Cirila in Metoda v Trstu, Marica Nadlišek Bartol je bila pisateljica in urednica prvega slovenskega ženskega časopisa Slovenka. Iredentistka Elody Oblath je bila intelektualka in pisateljica z madžarskimi predniki judovske vere, ki si je prizadevala za priključitev Trsta Italiji, Giuseppina Martinuzzi iz istrskega Labina je bila aktivna v socialističnem gibanju, feministka in podpornica italijansko-slovanskega dialoga, Alice Schalek pa je bila priznana fotoreporterka, ki je dokumentirala soško fronto. Besede njihovih dnevnikov, spisov, pisem zaživijo v stvaritvah petih igralk: Arielle Reggio, Lučke Počkaj, Elene Husu, Giustine Teste in Marzie Postogne.

Priključitev Trsta Kraljevini Italiji in prve fašistične akcije so spremenile usodo predstavljenih žensk: Pavla in Marica sta se morali preseliti v Ljubljano, v Kraljevino Jugoslavijo, ker so njuni šoli zaprli in ju je fašistična milica preganjala, ker sta bili Slovenki. Giuseppina, ki je bila takrat stara 80 let, se je vrnila v Labin in neuspešno skušala ubežati fašističnemu nasilju. Samo Elody Oblath je ostala v Trstu, ker se je želela pokloniti prijateljem, ki so med vojno izgubili življenje.

Film predstavlja potovanje med preteklostjo in sedanjostjo ob meji, ki je bila nekoč stičišče Italije in Avstro-Ogrske, ter odkrivanje zgodb žensk, ki so se ob razpadu monarhije bojevale za priznanje svoje identitete.

Režiserka in scenaristka: Sabrina Morena
Producentka: Marta Zaccaron
Koproducentka: Ida Weiss
Direktor fotografije: Radovan Čok
Montažer: Giorgio Milocco
Skladatelj: Francesco Morosini
Scenograf igranih prizorov: Marco Juratovec
Kostumografka: Tanja Škrbić Birgmajer
Oblikovalec zvoka: Julij Zornik
Snemalec zvoka: Havir Gergolet
Igrajo: Ariella Reggio, Lučka Počkaj, Giustina Testa, Elena Husu, Marzia Postogna
Produkcija: Quasar Multimedia (Italija)
V koprodukciji z: Bela film, d.o.o. in RTV Slovenija
Partnerji in financerji: Fondo Audiovisivo FVG, FVG Film Commission, Associazione Culturale Bonawentura, Fondazione Museo Storico Del Trentino

Film v slovenščini in italijanščini bo predvajan s slovenskimi podnapisi v sklopu obeleževanja mednarodnega praznika žensk. Projekciji bo sledil pogovor s tržaško režiserko filma Sabrino Moreno, direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač in doc. dr. Irena Selišnik s Filozofske fakultete.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže mojekarte.si.

Organizacija: Bela film, Inštitut 8. marec in Kino Šiška.

Predvaja se…