Glasba

13. 09. 2013 - 13. 09. 2013

VIA OFENZIVA vs NIET, dvojni koncert punk legend!

Časi so taki. Časi za ofenzive in časi, ko je treba znati reči »niet«! Na petek trinajstega bosta v okviru osrednjega dogodka ob 4. obletnici delovanja Kina Šiška nastopila dva legendarna benda, ki sta punk ledine orala v osemdesetih in ki danes, prenovljena, s svojimi družbeno angažiranimi, zimzeleno aktualnimi in eksistencialno poetskimi, mestoma že ponarodelimi

Časi so taki. Časi za ofenzive in časi, ko je treba znati reči »niet«! Na petek trinajstega bosta v okviru osrednjega dogodka ob 4. obletnici delovanja Kina Šiška nastopila dva legendarna benda, ki sta punk ledine orala v osemdesetih in ki danes, prenovljena, s svojimi družbeno angažiranimi, zimzeleno aktualnimi in eksistencialno poetskimi, mestoma že ponarodelimi pesmimi, naslavljata tako veterane kot tudi mlade generacije ter mlajšim benodm dajeta strumen vzor vztrajnosti in srčnosti.

Kdo je Via Ofenziva
Na košarkarskem igriššču na Vodmatu (Ljubljana – Center) in v gostilni Rio se v zgodnjih osemdesetih spozna četverica, ki jo poleg športa in knjig druži tudi rock’n’roll. Ustanovijo skupino, v kateri za kitaro poprime Zoran Železnik, na basu se udinja Ivo Frančič, za bobne sede Robert Fritsch, pevec pa postane Esad Babačić »eden najbolj samosvojih in opaženih piscev punk poezije, kot o njem leta 1983 zapiše Nela Malečkar. Ime prispeva tedanji kitarist Berlinskega zidu Miha Štamcar, tudi on je, tako kot njegov bend Berlinski zid, doma z Vodmata.
Vadijo v Disku Študent v študentskem naselju skupaj s še nekaterimi legendarnimi bendi s tedanje alter scene. Bobnar sprva namesto basovskega bobna uporablja kovček, po katerem nabija z basovskim pedalom. Igrajo lastno muziko, besedila pa prispeva Babačić. Prvi koncert imajo na bežigrajski gimnaziji pomladi 1982. Sledi skoraj trideset let molka, ki ga sicer prekinejo za priložnostno promocijo pesniške zbirke in izida CD-ja, na katerem so zbrane vse skladbe, ki so jih posneli v času svojega delovanja. Koncert za vnovično prebujenje skupine se je zgodil decembra 2010, v dvorani Kina Šiška, kjer so skupaj z Otroci socializma, Pankrti, Lublanskimi psi, Nieti in drugimi proslavili 60. rojstni dan Igorja Vidmarja.
Via Ofenziva, ki sicer ustvarja novo glasbo, želi obuditi tudi nekatere preverjene skladbe, ki dobivajo v času, ko se stari svet dokončno razsipa v prah in je znova čas za izpraševanje sveta in samih sebe, dodaten pomen.
Ob koncu leta 2012 je skupino okrepil basist Toni Semerl, ki je zamenjal člana prve postave Iva Frančiča. Zdi se, da mislijo zelo resno, o čemer se bodo ljubitelji novega vala in punka kaj kmalu prepričali na seriji živih nastopov po Sloveniji, ki se pričenja v Kinu Šiška.

OFENZIVA_SKUPINSKA[2]

 

Niet
Niet je slovenska punk skupina. Ustanovljena je bila konec leta  1983. Prvotni člani so bili Primož Habič (vokal), Igor Dernovšek (kitara) in Aleš Češnovar (bas).
1984
Skupina je prvič nastopila na novoletni zabavi v ljubljanskem MC Zgornja Šiška. Januarja je pod taktirko Boruta Činča posnela prve skladbe (Činč je bil producent tudi na večini ostalih posnetkov Nietov). Aprila istega leta so posneli svoj prvi hit Depresij. En mesec kasneje se je skupini za kratek čas priključila pevka Tanja Ukmar. Avgusta so posneli uspešnici Perspektive in Ritem človeštva. Septembra so Niet zmagovito nastopili na tedaj največjem slovenskem rock festivalu Novem Rocku. Še pred koncem leta je izšla kaseta Srečna mladina, posneli pa tudi  skladbo, ki je postala njihova največja uspešnica –  Lep dan za smrt.
1985
Februarja in marca so bili Niet na turneji po Franciji, kamor so se vrnili še maja istega leta, ko so odigrali dva koncerta v Parizu. Zgodaj spomladi so posneli uspešnico Vijolice. Aprila so nastopili na tedaj največjem festivalu mladih jugoslovanskih skupin – Yurm v Zagrebu. Septembra so kot gostje nastopili na Novem Rocku. Niet so igrali tudi kot predskupina nekaterim velikim punk imenom, kot so na primer Angelic Upstarts, igrali na festivalih s tedaj največjimi imeni jugo-rocka, samostojno so nastopili v Sarajevu in Zagrebu ter na turneji po Dalmaciji. Konec leta so posneli uspešnico Februar.
1986
Januarja so Niet igrali na treh koncertih v Beogradu, mesec kasneje pa imeli zadnji koncert s pevcem Primožem Habičem v študentskem naselju v ljubljanski Rožni dolini skupaj z reškim Parafom.
1988 – 1991
Po skupaj dveh letih, ki so jih člani preživeli na služenjih vojaškega roka, se je skupina spet združila marca leta 1988. Poleti so nastali zadnji posnetki s pevcem Primožem Habičem (Sam, Tvoje oči). Maja 1991 je Primož Habič umrl za posledicami prevelikega odmerka heroina.
1993 – 2008
Večinski avtor Igor Dernovšek je sredi leta 1993 obnovil Niete in (poleg kitare) prevzel tudi vlogo pevca. V začetku leta 1994 je izšel CD Niet, na katerega so uvrstili večino najboljših skladb iz preteklega obdobja in nekaj novih, med drugim štiri skladbe v angleščini ter kasnejša velika hita Ruski vohun in Bil je maj. Po promocijski turneji po Sloveniji je skupina pomladi 1994 razpadla. Leta 1995 sta pri založbi Vinilmanija izšla CD in kaseta Niet Live s koncertov v Trstu in na ljubljanskem Kodeljevem, kjer so nastopili kot predskupina Angelic Upstarts. Leta 1996 sta pri založbi Vinilmanija izšla še CD in kaseta Lep dan za smrt z vsemi skladbami Nietov z izjemo angleških skladb.
2008 – Vrnitev Nietov
V skoraj popolni prvotni postavi (Igor Dernovšek (kitara), Aleš Češnovar (bas), Tomaž Bergant (bobni) in Robert Likar (druga kitara) ter z novim pevcem Borutom Maroltom (ex – Prisluhnimo tišini) so prvič nastopili marca v ljubljanskem Orto baru. Spomladi leta 2008 sta izšla CD Bil je maj, na katerega so bile poleg starih uspešnic uvrščene še tri nove skladbe s pevcem Borutom Maroltom – Vsak dan se kaj lepega začne, Strah in Krik ter nova verzija Bil je maj. Maja so imeli veličasten vrnitveni koncert pred razprodanimi Križankami, kasneje pa so igrali še na številnih koncertih in festivalih po Sloveniji. Decembra sta izšla CD in DVD Niet – Izštekani, na katerem so v žive akustične verzije skladb z godalnim kvartetom in klavirjem.
2009
Številni koncerti po Sloveniji. Novi singel Čas za revolucijo je napovedal izid prve prave avtorske plošče. Izšel je DVD Niet – Križanke, na katerem je posnet celotni vrnitveni koncert iz leta 2008.
2010
V začetku leta je izšel singel Dekle izza zamreženega okna. Aprila je izšel CD Trinajst, maja pa še LP Trinajst. Maja so imeli promocijski koncert v ponovno polnih ljubljanskih Križankah. Poleti je basista Aleša Češnovarja zamenjal Janez Brezigar. Jeseni je izšel tretji singel s plošče Trinajst – Ti in jaz in noč in večnost. Številni koncerti po Sloveniji.
2011
Februarja so Niet posneli novi dve skladbi – Just Like a Woman, ki je del projekta priredb Boba Dylana, na katerem sodelujejo trenutno najmočnejši slovenski izvajalci, ter hard-core skladba Nihče ne ve zakaj.

Predvaja se…